Ministrul Educației, diferend cu Ministrul Sănătății referitor la purtarea măștii de către elevi. Ce variante propun ambele părți

Rareș Mușătoiu   
în HotNews
25/02/2021, 21:31
Ministrul Educației, diferend cu Ministrul Sănătății referitor la purtarea măștii de către elevi. Ce variante propun ambele părți
Ministrul Educației, diferend cu Ministrul Sănătății referitor la purtarea măștii de către elevi. Ce variante propun ambele părți foto: hepta.ro

Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educației, a explicat joi la Digi24 că există un diferend între ministerul pe care îl reprezintă și Ministrul Sănătății în legătură cu purtarea măștii de protecție de către elevi. Cîmpeanu propune o variantă pe care speră că Vlad Voiculescu o va accepta cât de curând pentru a contura un ordin comun între cele două ministere.

Ordinul comun al ministerelor Educației și Sănătății a iscat o controversă legată de oferirea de flori și mărțișoare pe 1 și 8 martie, Cîmpeanu explicând că aceste lucruri nu sunt interzise de către acel ordin.

De când s-au redeschis școlile, numeroși elevi s-au infectat cu SARS-CoV-2, rata de infectare fiind în continuă creștere în rândul celor cu vârste cuprinse între 5 și 19 ani.

Sorin Cîmpeanu, diferend cu Vlad Voiculescu legat de utilizarea măștilor de protecție de către elevi

“Am venit cu cerința să nu se organizeze sporturi de echipă, iar profesorii de educație fizică să se asigure de respectarea măsurilor de distanțare.

Primim semnale de dificultăți respiratorii din școli, știm foarte bine, aici purtăm mască, dar după zece minute, iar cei mai tineri după 30 de minute…vedem că gâfâim.

În toate școlile din România, astăzi, s-au înregistrat 45 de cazuri de infectare în rândul elevilor și 12 în rândul personalului, media celorlaltor zile a fost de peste 100, să sperăm că va continua.

Dacă în prima săptămână cazurile de infectare din școli nu pot fi puse pe seama redeschiderii școlilor, acum, după două săptămâni, putem spune că, da, există o influență asupra ratei de infectare.

Fără a accepta testarea nu putem să știm dacă un copil este infectat sau nu, au fost și cazuri în care părinții au refuzat și preferă să îl țină acasă, pentru că o dată ce a prezentat simptome, vreme de 14 zile nu poate fi reprimit în școală, am încercat să aducem această completare.

În toată Europa nu există obligații de purtare a măștii în timpul orelor de sport, am văzut studii ale pediatrilor care arată că exercițiile fizice făcute cu măști echivalează cu efortul fizic la altitudine mare.

Dacă refuzi testarea, refuzi pentru copilul tău să meargă la școală 14 zile, nu poți obliga părintele să își dea acordul, dar să știe că dacă nu și-l dă, elevul va sta acasă”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educației: Noua modalitate de calcul a ratei de infectare va avea un impact redus asupra scenariilor”

“Cu alte cuvinte, influența în modul de funcționare a școlilor va fi redusă din această perspectivă, am urmărit zi de zi ambele variante ale ratelor de infectare și cu focare și fără, am avut acces la ambele.

Fiind vorba de categoria de vârstă, nu se spune niciunde că sunt elevi care merg la școală sau nu merg la școală, sunt foarte mulți dintre cei care nu au mers la școală, iar INSP-ul știe foarte bine asta (n. red. referitor la câți elevi s-au infectat în ultima săptămână cu noul coronavirus).

Nu multe localități își vor schimba scenariul, influența este mică. Atunci când avem un spital sau un centru de bătrâni este un focar și vorbim de o localitate mică are o pondere mare, dar pe de altă parte, în localitățile medii și mari influența va fi mică”, a adăugat Ministrul Educației.

Închide ×