Daniel David amintește de regula privind utilizarea telefoanelor mobile în școli. Acesta susține că responsabilitatea revine profesorilor prezenți la oră, dar și celor din conducerea instituțiilor.
Ministrul educației, Daniel David, susține că nu ministerul trebuie să supravegheze elevii în timpul orelor, ci profesorii. De asemenea, în cazul în care există abateri, conducerea școlii trebuie să se ocupe de cei care nu respectă reglementarea.
„Se spune foarte clar: în timpul orelor copiii nu pot folosi telefonul mobil decât cu acordul profesorului. Dacă se întâmplă să fie conectaţi pe TikTok sau pe Facebook sau pe altă reţea de socializare, să se joace, pur şi simplu diverse jocuri în timp de sunt la ore, asta nu mai este responsabilitatea Ministerului, este responsabilitatea celui care are ora respectivă şi responsabilitatea conducerii acelei şcoli”, a afirmat Daniel David într-o conferinţă de presă susţinută joi.
În acest context, Daniel David face apel la mobilizare pentru ca părinții, profesorii și elevii să conștientizeze aceste reglementări care există, dar mai ales, să le respecte.
În urmă cu o săptămână, Ministerul Educației a transmis un comunicat pe această temă. Instituția sublinia că au existat o serie de sesizări în care se menționa că procesul didactic era perturbat de device-uri, elevii fiind distrași de rețelele sociale în timpul orelor de curs.
„Pornind de la o serie de sesizări și cazuri publice pe tema interferenței unor activități în școală care perturbă desfășurarea în bune condiții a procesului didactic, Ministerul Educației și Cercetării solicită tuturor inspectorilor și directorilor de unități școlare examinarea regulamentelor proprii privind prevenirea, controlul și sancțiunile impuse în astfel de situații, inclusiv evaluarea modalității de implementare a acestora.
Obiectivul este protejarea contextului educațional și a intereselor educaționale ale elevului, implicit ale statutului cadrului didactic. Reamintim că, în cazul concret al telefoanelor mobile, există – prin lege și prin alte norme legale subsecvente – reglementări privind interdicția utilizării acestora pe durata orelor de curs, cu excepția situațiilor în care sunt folosite cu acordul cadrului didactic în scop educațional”, potrivit comunicatului emis de instituție.