News

Ce spune Ministrul Educației despre slujbele religioase în școli: „Nu sunt ilegale, nici obligatorii”

09.09.2019 | 18:45
Ce spune Ministrul Educatiei despre slujbele religioase in scoli Nu sunt ilegale nici obligatorii

Subiectul slujbelor religioase în școli a creat discuții pe internet între cei care vor ca biserica să fie o entitate separată de școală și părinții religioși, care cred că și credința are rolul ei în dezvoltarea copiilor. Ministrul interimar al Educației, Valer-Daniel Breaz, a vorbit despre subiectul slujbelor care au avut loc în prima zi de școală și a încercat să ofere un răspuns care să nu creeze controverse.

Ministrul Educației, despre slujbele religioase din școli

Breaz a fost prezent la ceremonia de deschidere a noului an școlar la școala generală numărul 79, acolo unde a răspuns mai multor întrebări ale jurnaliștilor. El a spus pe subiectul slujbelor religioase că: „Nu putem să spunem că această slujbă este ilegală. Nu este obligatorie. Dacă cei din unitatea respectivă de învăţământ consideră, doresc să cheme un preot pentru a ţine o slujbă, nu este absolut nimic ilegal. Nu este obligatoriu. Dacă era ceva obligatoriu se impunea şi aveam alte discuţii, era discutabil. Dar, aici, fiecare şcoală, fiecare director, fiecare consiliu de administraţie al şcolii poate să invite, dacă doreşte, un preot pentru o slujbă.”

„Aţi văzut vreo reacţie negativă din partea părinţilor, astăzi? Nu am văzut nicio reacţie negativă. Conducerea şcolii decide dacă invită sau nu un preot la deschiderea anului pentru a ţine o slujbă. Încă o dată: nimeni nu obligă prezenţa unui preot în şcoli la deschiderea anului şcolar”, a mai spus Breaz.

Ministrul Educației, Daniel Breaz, a vorbit despre slujbele religioase din școli
Ministrul Educației, Daniel Breaz, a vorbit despre slujbele religioase din școli *foto: Inquam

Ce spune Ministrul Educației despre manualul cu „zodia lui Mircea cel Bătrân”

Întrebat despre fotografia care circulă pe internet cu un auxiliar pentru clasa a VII-a în care elevii sunt întrebați ce zodie are Mircea cel Bătrân, Breaz a spus: „Sincer, nu am văzut şi nu vreau să comentez acel manual. Dacă aş fi văzut aş fi avut un punct de vedere. Dar până la urmă este o captură pe internet. Să nu fie un fake news. Încă o dată vă spun: nu am văzut manualul, dar e o captură pe internet.

O să mă uit. O să cer acele manuale şi o să cer să văd dacă într-adevăr există aşa ceva în interiorul manualului. Manualele, chiar dacă nu au fost tipărite pentru clasele a VI-a şi a VII-a în integralitate, manualele respective se găsesc în format electronic pe site-ul ministerului. O să consult şi chiar o să cer să vedem dacă există aşa ceva”, a mai spus ministrul interimar al Educației.