News

Ministrul energiei anunță că România va avea, din această vară, o nouă sursă de gaze din Marea Neagră. Când vom scăpa de dependența de Rusia

Ministrul energiei a anunțat că România va avea, începând din această vară, o nouă sursă de gaze din Marea Neagră. El a spus și cât de repede vom scăpa de dependența energetică de Rusia.
28.04.2022 | 22:21
Ministrul energiei anunta ca Romania va avea din aceasta vara o noua sursa de gaze din Marea Neagra Cand vom scapa de dependenta de Rusia
Ministrul energiei anunță că România va avea, din această vară, o nouă sursă de gaze din Marea Neagră. Când vom scăpa de dependența de Rusia
ADVERTISEMENT

Virgil Popescu are și vești bune, dar spune că în iarna viitoare nu ne vom putea încă asigura tot necesarul de gaze naturale din producție proprie.

România va avea, din această vară, o nouă sursă de gaze din Marea Neagră

În 2020, alături de cei de la Transgaz, am implementat directiva europeană privitoare la interconectare, acum putem primi gaze la granița cu Bulgaria, putem aduce gaze prin Turcia-Bulgaria-România, din Turcia putem aduce și pe mare, putem aduce și din Azerbaidjan. Sperăm ca interconectorul dintre Bulgaria și Grecia să fie gata anul acesta, ca să putem aduce gaz și prin acest coridor vertical, din porturile elene”, a declarat ministrul despre alternativele țării noastre la gazele din Rusia.

ADVERTISEMENT

Discutăm cu partenerii noștrii bulgari, turci, greci, inclusiv cu SUA, pentru a putea reduce cât mai mult dependența de gazul rusesc – acum e de 20-25, 28%, depinde și de iarnă”, a mai spus Virgil Popescu.

Vor intra anul acesta în funcțiune exploatările offshore ale Black Sea Oil, care scot gaze din Marea Neagră, le-am făcut recepția în urmă cu două-trei săptămâni, acolo se vor produce circa 1 miliard de metri cubi anual. Din iulie vom avea primele gaze din Marea Neagră, de la exploatarea nouă, pentru că mai vin gaze din Marea Neagră și din exploatarea Petrom”, a mai explicat oficialul.

ADVERTISEMENT

Cât de dependentă e România de gazele din Rusia

Dacă vorbim de primăvară, vară, toamnă, producem mai mult decât consumăm, iar surplusul intră în depozite. Ne propunem să reducem cât mai mult, am operaționalizat rutele, mai trebuie să găsim și gazul, nu știu dacă vom reuși până la sfârșitul anului să nu mai depindem deloc de Rusia”, a mai spus Popescu.

El a anunțat că vom oferi și culoarul nostru de transport pentru parteneri, iar din România gazul poate merge mai departe către Ungaria și spre Republica Moldova. „Peste tot discutăm inclusiv despre Republica Moldova, căreia putem acum să-i asigurăm gaz pe gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău”.

ADVERTISEMENT

Putem primi gaze naturale din Quatar, gaz natural lichefiat (LNG) din SUA sau din Egipt, sau prin terminal flotant chiar din Israel, iar pe conductă avem ca variantă alternativă la Rusia doar gazul azer, din sud”, a mai spus ministrul energiei.

Situația pe plan european

Piața gazelor și a petrolului sunt foarte volatile, acum a început să se ducă către prețul de acum 2-3 zile pe spot, dar nu se va mai duce spre prețurile de acum un an. E un preț care a fost gândit ca parte a unui război hibrid al Federației Ruse, pentru că au venit creșterile încă de anul trecut, iar după ce a început războiul s-a dus și mai sus”, a explicat Virgil Popescu.

ADVERTISEMENT

În legătură cu situația țărilor șantajate de Rusia și obligate să plătească în ruble, ministrul spune că „depinde foarte mult și de statele membre UE, cât de uniți suntem, dacă reușim să aprovizionăm pe toată lumea pentru iarna următoare”.

Am văzut la colegii Bulgari că au solicitat Comisiei Europene lămuriri cu privire la această plată in ruble, dacă încalcă sau nu sancțiunile. Luni va avea loc un consiliu extraordinar care va avea exact acest subiect pe agendă”, a mai declarat Popescu.

El este, deocamdată, optimist cu privire la unitatea europeană în fața șantajului Kremlinului. „Sancțiunile se aprobă în unanimitate, nu au fost probleme până acum, dacă va exista și al șaselea val, și acesta va fi aprobat tot în unanimitate, nu se poate altfel”, a încheiat ministrul, vorbint într-o emisiune a TVR.

ADVERTISEMENT