News

Ministrul Energiei, anunțuri despre facturile de energie electrică. Vor fi scumpiri?

Virgil Popescu, Ministrul Energiei, a oferit marți, la Antena 3, mai multe anunțuri despre evoluția facturilor de energie electrică, explicând dacă vor fi sau nu scumpiri.
10.08.2021 | 22:13
Ministrul Energiei anunturi despre facturile de energie electrica Vor fi scumpiri
ADVERTISEMENT

Popescu a explicat încă de acum două zile că evoluția piețelor de energie electrică se va resimți și în rândul facturilor consumatorilor casnici, dar creșterea nu va fi una semnificativă.

Ministrul a anunțat încă din luna mai că se vor înregistra anumite scumpiri la care românii ar trebui să se aștepte, odată cu liberalizarea pieței de energie.

ADVERTISEMENT

Ministrul Energiei, vești importante despre facturile de energie electrică

Virgil Popescu: “Este un efect post-pandemic, un efect al creșterii cererii bruște, practic economiile au pornit peste tot, cererea este exponențială de gaz natural și de energie electrică. Când cererea e foarte mare și oferta e mică, prețul crește.

Referitor la consumatorul casnic român s-au încheiat contracte anul trecut în piața liberalizată, contracte pe un an sau doi. Cei care au încheiat contracte, prețul nu le va fi schimbat, cei care nu au încheiat vor avea schimbare de preț.

ADVERTISEMENT

Furnizorii care au achiziționat gazul anul trecut pe o cantitate de 70-80% din totalul clienților cumpără acum doar o bucată foarte mică, iar media prețului cu care va vinde este făcută de acest raport.

Va fi o reflectare în prețul final către consumatorul casnic sau non-casnic, dar nu vorbim de creșteri de preț enorme.”

ADVERTISEMENT

Răzvan Dumitrescu: “În Spania prețul energiei electrice a atins un preț record, aproape triplu față de anul trecut. Ne putem trezi cu asemenea fenomen în România?”

Virgil Popescu: “Nu, nu este cazul. Piața românească este interconectată cu Ungaria, Slovacia și mai nou cu Cehia și Germania, ceea ce înseamnă că nu vom ajunge la acest preț. 

ADVERTISEMENT

Eu mă uit pe comparatorul prețurilor din România al celor care vând energie electrică către clientul final și văd că sunt trei-patru companii unde prețul este la nivelul anului trecut. Și vorbesc de companii private care vând în continuare la un preț foarte mic.”

Mixul energetic al României este destul de vechi, 20% este provenit din cărbune. Faptul că cei care produc energie electrică pe cărbune trebuie să vândă mai sus, nu înseamnă că ceilalți vor vinde mai jos.

Trebuie să avem o definiție a consumatorului vulnerabil, avem un proiect de lege în Camera Deputaților și să putem oferi această protecție atât pe gaze naturale, energie electrică, pe lemn de foc. Asta e o soluție să venim să ajutăm persoanele care au nevoie”

Răzvan Dumitrescu: “Care ar fi plafonul de la care o persoană ar putea beneficia?”

Virgil Popescu: “Dacă mi-a aduc aminte, familiile cu o singură persoană venitul per persoană 1450 de lei, mai multe persoane 850 per cap de familie, 250 de lei este maximul sumei care poată fi oferit pentru gaze naturale, 160 pentru încălzirea cu lemne și 500 de lei pentru energie electrică.”

ADVERTISEMENT