News

Ministrul Bogdan Aurescu, dat în judecată de omul de casă al lui Liviu Dragnea. Cezar Marin a fost alături de politician la eliberarea din detenție

Bogdan Aurescu l-a avut ca subaltern în Ministerul de Externe pe Cezar Marin, care a fost numit de PSD în funcția de director al unei agenții. După ce ministrul l-a disponibilizat, Cezar Marin l-a dat în judecată.
11.03.2022 | 10:32
Ministrul Bogdan Aurescu dat in judecata de omul de casa al lui Liviu Dragnea Cezar Marin a fost alaturi de politician la eliberarea din detentie
După ce ministrul Bogdan Aurescu l-a disponibilizat pe Cezar Marin, acesta și-a căutat dreptatea în justiție
ADVERTISEMENT

Bogdan Aurescu ocupă portofoliul de ministru de externe din 4 noiembrie 2019. Diplomat de carieră, Aurescu și-a păstrat funcția de conducere la minister în toate cele patru guverne numite în această perioadă, guvernul Ludovic Orban 1, guvernul Ludovic Orban 2, guvernul Florin Cîțu și guvernul Nicolae Ciucă. Primul mandat la minister al lui Aurescu a fost între 24 noiembrie 2014 și 17 noiembrie 2015, perioadă în care guvernul a fost condus de Victor Ponta și interimar de Gabriel Oprea.

Recent, Bogdan Aurescu a participat la Bruxelles la o reuniune a miniștrilor de externe din cadrul NATO, eveniment în cadrul căruia s-a discutat și problema ridicată de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, aceea de a se institui o zonă de interdicție aeriană asupra spațiului aerian al Ucrainei, țară aflată în război cu Rusia.

ADVERTISEMENT

Ministrul Bogdan Aurescu a fost consilier prezidențial

“Dacă facem acest lucru, ar însemna că NATO ar putea intra într-un conflict direct cu Rusia. Şi cum Ucraina nu este stat membru NATO, Alianţa nu poate face acest lucru, din păcate. Ani la rând, NATO a sprijinit Ucraina în creşterea capacităţilor sale de apărare. Ucraina este, de ceva timp, Partener cu Oportunităţi Sporite al NATO. Aşadar, există mult sprijin oferit deja Ucrainei de către NATO”, a declarat Bogdan Aurescu.

Când a fost numit la Externe, Aurescu era consilier prezidențial de politică externă, funcție pe care a ocupat-o între mai 2016 și noiembrie 2019. Propus de PNL, Aurescu a găsit la minister foarte mulți oameni numiți de PSD, angajați pe la diverse direcții și agenții din structura stufoasă a instituției. Printre aceștia se afla și Cezar Cătălin Marin, care ocupa funcția de director general adjunct în cadrul Agenției Internaționale de Cooperare pentru Dezvoltare din MAE.

ADVERTISEMENT

Cezar Cătălin Marin este un personaj controversat, în presă dezvăluindu-se că a primit funcția din minister pentru că este fiul fostului general DIE Ion Marin, personaj influent și cu relații în lumea politică. Cezar Marin a fost numit adjunct al lui Cătălin Harnagea, cel care a ajuns director general la MAE tot datorită PSD.

Cezar Marin și-a luat concediu medical de la Ministerul de Externe

Cezar Marin este un prieten apropiat al lui Liviu Dragnea, o dovadă fiind aceea că s-a aflat printre puținii invitați ai lui Dragnea, acasă la acesta, în ziua în care fostul lider al PSD a fost eliberat din închisoare. Codrin Ștefănescu, amicul lui Dragnea, a postat, pe 15 iulie 2021, două fotografii realizate în balconul casei lui Dragnea, unde se sărbătorea, în jurul unei mese, eliberarea politicianului.

ADVERTISEMENT

În cadru apar, pe lângă Dragnea și Ștefănescu, Carmen Dan (fost ministru de interne), Irina Tănase (iubita de atunci a lui Liviu Dragnea), Flavia Teodosiu (avocata lui Dragnea) și Cezar Marin. ”După mai bine de 2 ani! Alături de cei dragi”, a scris Ștefănescu pe Instagram. După apariția pozelor în spațiul public, Marin a fost supranumit în presă “omul de casă al lui Dragnea”.

Din mai 2021, Cezar Marin și-a luat concediu medical, pentru a nu putea fi dat afară de la MAE. Și l-a prelungit până în august, dar la 1 septembrie 2021, când a revenit la serviciu, a fost demis de ministrul Bogdan Aurescu. De aceea, Cezar Marin a dat în judecată Ministerul de Externe, dar și pe ministrul Bogdan Aurescu, informează FANATIK. Pe 5 noiembrie 2021, la Tribunalul București a fost înregistrat un dosar de litigii de muncă, la Secţia a-VIII-a Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale.

ADVERTISEMENT

Cezar Marin a fost condamnat pentru înșelăciune și fals

Pe 21 ianuarie 2022, Tribunalul București și-a declinat competența de judecare a cauzei, iar dosarul consultat de FANATIK a ajuns la Curtea de Apel București, următorul termen al procesului fiind stabilit pentru 19 mai 2022. La Curtea de Apel a mai existat un dosar, disjuns din primul, al cărui obiect a fost “suspendare executare act administrativ”.

Pe 28 ianuarie 2022, judecătorii au hotarât: ”Respinge acţiunea formulată de reclamantul Cezar Cătălin Marin, în contradictoriu cu pârâţii Ministerul Afacerilor Externe-Comisia de soluționare a contestațiilor şi ministrul Afacerilor Externe Aurescu Bogdan Lucian ca inadmisibilă. Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicare, cererea de recurs urmând a fi depusă la Curtea de Apel Bucureşti”. De menționat că Cezar Marin nu a făcut recurs.

În 2005, Cezar Marin a fost protagonistul unui alt proces, fiind condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare într-un dosar de înșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 au făcut recurs, dar Tribunalul București a redus atunci pedeapsa lui Cezar Marin de la 2 ani la 15 zile de închisoare cu suspendare.

 

ADVERTISEMENT