News

Ministrul Finanțelor avertizează că inflația va crește și în 2022: „Va mai veni un val peste noi”

Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu a afirmat că și în anul care a început România se va confrunta cu un nivel ridicat al inflației, care va avea trei surse majore de creștere.
03.01.2022 | 23:37
Ministrul Finantelor avertizeaza ca inflatia va creste si in 2022 Va mai veni un val peste noi
ADVERTISEMENT

Adrian Câciu a afirmat, într-o emisiune la B1 TV, că prețurile vor continua să crească în acest an, atât din cauza factorilor care au amplificat inflația anul trecut, cât și datorită unui val de inflație monetaristă.

În consecință, Guvernul va trebui să urmeze o politică bugetară care să combată efectele inflației, în colaborare cu BNR care conduce politica monetară a României.

ADVERTISEMENT

Ministrul Finanțelor susține că, deși veniturile bugetului vor crește în acest an, inflația va face ca și cheltuielile statului să se majoreze.

Încasările suplimentare la buget se datorează taxelor amânate în 2020, care au fost eșalonate și au venit la bugetul pe 2021 și vor veni în continuare și în 2022.

ADVERTISEMENT

Inflația creează un volum mai mare de venituri dar niciun finanțist cu adevărat profesionist nu ar trebui să se bucure. Așa cum îți influențează veniturile, îți influențează și cheltuielile”, a declarat Adrian Câciu.

Inflația generată de prețurile la energie și de importuri

În momentul de față, România suportă concomitent  două valuri inflaționiste, urmând să se confrunte și cu un al treilea.

ADVERTISEMENT

Inflația cu care ne confruntăm are două componente care se resimt și una care va veni. Cele care se resimt, le știm cu toții. În primul rând este inflația , datorată prețurilor la energie care are componentă internă și componentă externă. Noi avem o explozie a prețurilor la energie. Este o parte a inflației.

O altă parte a inflației se datorează importurilor. Suntem o țară care depindem de importuri, mai ales pe investiții, unde nu avem producție internă. Aceasta este ceea ce resimțim astăzi”, a precizat ministrul de Finanțe.

ADVERTISEMENT

Risc de inflație monetaristă

Al treilea factor care va stimula inflația este tot „de import”, fiind determinat de situația economică la nivel internațional.

Va mai veni un val de inflație peste noi care se numește, în termeni profesionali, inflația monetaristă, cea care este declanșată de explozia de capital care a avut loc în SUA și în Europa.

S-au tipărit bani. Prin ridicarea dobânzilor de către băncile centrale, vom avea o inflație generată de dobânzi sau inflația monetaristă. Toate aceste trei tipuri de inflație se suprapun, iar grosul inflației în România se va afla la jumătatea anului 2022, dacă nu se intervine”, a conchis Adrian Câciu.

ADVERTISEMENT