La finalul ședinței de guvern, ministrul finanţelor a fost întrebat de un jurnalist dacă a văzut vreun proiect care stipulează Adrian Câciu a răspuns că ”toate salariile care nu au fost majorate la 1 ianuarie vor creşte cu o pătrime”:
”A fost stabilită, dacă nu mă înşel, anunţată o creştere cu o pătrime a salariilor pentru toată lumea care nu a primit de la 1 ianuarie. Dacă nu mă înşel, o creştere cu o pătrime.”
Astfel, sunt șanse mari ca majorările salariale să fie aprobate la rectificarea bugetară de la 1 iulie 2022. Amintim că la finalul lunii mai, Camera Deputaţilor adopta majorarea salariilor bugetarilor de la 1 iulie, cu o pătrime din diferenţa de salariu prevăzută de Legea salarizării unitare 153/2017 pentru anul 2022 şi cele din luna decembrie 2021.
De asemenea, a fost adoptată şi majorarea salariilor cu 15% pentru angajaţii din Ministerul Transporturilor, Ministerul Culturii, Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului şi Ministerul Sportului.
În același context, personalul din cadrul aparatului propriu al Ministerului Sănătăţii va beneficia de majorarea salariilor de bază cu până la 25%.
În conferința de presă, Câciu a mai declarat că România are de făcut reforme în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). El a punctat că este esențial ca aceste reforme să nu fie amânate.
”Trebuie să înţelegem un lucru. Noi avem o reformă de făcut în PNRR. Aceasta este singura referire pe care o fac astăzi la regimul fiscal. La fiecare criză această ţară s-a dat la o parte şi a spus ‘amânăm să facem ceva pentru că e criză‘. De 30 de ani e în crize de genul acesta sau are motive pentru a amâna.
Reformele pe PNRR nu se amână! Ca această ajutare, echilibrare – că o să vedeţi – să intre, trebuie totuşi un timp de tranziţie, astfel încât şi mediul de afaceri şi cetăţenii să înţeleagă sau să vadă cum vor funcţiona noile mecanisme. Deci, trebuie să luăm aceste decizii acum, pentru ca ele să poată fi valabile de la 1 ianuarie”, a precizat Câciu, care a completat că ordonanţa care va face referire la noile măsuri fiscale urmează va fi pusă în transparenţă.
Ministrul finanțelor speră că această OUG va fi aprobată săptămâna viitoare. În același context, acesta a evidențiat că nu vor exista 6 luni până la intrarea in vigoare a noilor măsuri.
”Se poate face (n.r. – să existe mai puţin de 6 luni până la intrarea în vigoare )! Dacă vreţi, pentru cei care sunt mai tineri, cota unică a intrat în vigoare de pe o zi pe alta. Dar noi nu o să ajungem în acea situaţie.
O să avem cel puţin cinci luni şi trei săptămâni. Dar pentru cei care susţin cota unică, să nu uite că a fost anunţată pe 30 decembrie şi a intrat în vigoare de la 1 ianuarie. Cam aşa a fost. Dar nu vom fi în situaţia aceea.
Va fi timp destul pentru toată lumea să ia act de schimbări, să facă tranziţia, pentru că vor fi tranziţii. Dar despre asta discutăm mai mult chiar săptămâna viitoare. Probabil înainte de şedinţa de Guvern o să am şi o întâlnire cu dumneavoastră, informală, pentru a explica o serie de lucruri”, a mai spus Adrian Câciu.
În continuare, ministrul a completat că vor mai fi dezbateri şi cu mediul de afaceri, astfel încât orice nelămurire să fie clarificată. Spre finalul conferinței de presă, Câciu a anunţat că rectificarea bugetară se va face peste ”fix o lună” şi va fi ”pozitivă”.