News

Ministrul finanțelor vrea ca România să treacă în trei ani la moneda euro. Anunțul lui Adrian Câciu despre planul de aderare

România ar putea trece la moneda euro în 2029. Ministrul finanțelor, Adrian Câciu, speră ca procesul să se încheie mai devreme cu trei ani.
16.03.2023 | 17:30
Ministrul finantelor vrea ca Romania sa treaca in trei ani la moneda euro Anuntul lui Adrian Caciu despre planul de aderare
România ar putea adopta moneda euro în 2029. Ministrul finanțelor speră la 2026. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

România ar putea adopta moneda euro, cel mai probabil, din anul 2029. Ministrul finanțelor vrea ca termenul să fie 2026. Condiția este ca Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) să fie implementat în totalitate.

România ar putea adopta moneda euro în 2029. Ministrul finanțelor speră la 2026

La finele anului 2022, o evaluare a Comisiei Europene prezenta date negative în legătură cu perspectivele României de aderare la zona euro. Forul de la Bruxelles spunea că țara noastră nu îndeplineşte condiţiile pentru adoptarea monedei euro.

ADVERTISEMENT

Potrivit datelor prezentate de Wall-Street, toate analizele de față indică faptul că este imposibil să trecem la moneda unică europeană în 2023, 2024 și chiar 2025. Sursa citată nota că un termen realist ar fi mai degrabă anul 2030.

O apreciere similară a făcut, joi, și ministrul finanțelor din Guvernul Ciucă, Adrian Câciu. Prezent la o conferință în domeniul financiar, oficialul social-democrat a spus că planul de aderare la zona euro cuprinde ca orizont anul 2029.

ADVERTISEMENT

Ar fi șanse să aderăm și mai repede la moneda euro, în 2026. Condiția este ca Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) să fie implementat în totalitate, a dezvăluit, joi, ministrul finanţelor.

”Planul de aderare la zona euro cuprinde ca orizont anul 2029. Îl menţinem. Ceea ce îmi doresc este să fie 2026. Pentru asta toţi trebuie să facem un efort, să facem reformele din PNRR şi să avem PNRR-ul îndeplinit 100%.

ADVERTISEMENT

Eu cred că România, dacă ar aplica acest Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă, şi ar avea o absorbţie mai rapidă de fonduri europene, în 2026 ar avea elemente de convergenta reală, dar şi nominală, astfel încât să poată să înceapă să intre în anticamera zonei euro”, a afirmat Adrian Câciu, la conferinţa “Romanian Business & Investment Roundtable”, notează Agerpres.

BNR, poziție similară cu cea a ministrului Câciu

În urmă cu doar câteva zile, consilierul guvernatorului Băncii Naționale a României, Adrian Vasilescu a explicat și el de ce nu putem trece la euro mai devreme. Oficialul băncii centrale a explicat că România nu îndeplinește criterii de bază. Conform acestuia, în acest moment, efortul economic ar fi mult prea mare și aproape imposibil de realizat.

ADVERTISEMENT

De la 1 ianuarie 2023, prin aderarea Croației la Zona Euro, uniunea monetară a Europei a ajuns la 20 de state membre. Zona Euro nu a mai primit un nou membru din 2015, după Lituania. Circa 350 de milioane de europeni folosesc a doua cea mai tranzacționată monedă din lume, după dolar.

ADVERTISEMENT
Tags: