News

Ministrul interimar al Sănătății, despre implementarea certificatului verde: “Exemplul din alte țări este bun”

Cseke Attila, Ministrul interimar al Sănătății, a vorbit marți, la Digi24, despre implementarea certificatului verde pentru mai multe categorii profesionale: "avem un exemplu bun din alte țări".
02.11.2021 | 21:42
Ministrul interimar al Sanatatii despre implementarea certificatului verde Exemplul din alte tari este bun
ADVERTISEMENT

Introducerea certificatului digital pentru anumite categorii profesionale a fost aprobată de comisiile din Senat, dar a fost respinsă apoi la vot, urmând ca proiectul legislativ să fie trimis în Camera Deputaților, for decizional în această speță.

Attila a declarat în urmă cu câteva zile că dacă nu se va atinge o rată de vaccinare de cel puțin 70%, România se va confrunta și cu un val cinci cu consecințe grave asupra sistemului sanitar.

ADVERTISEMENT

Cseke Attila, despre implementarea certificatului verde: “Suntem în urmă față de alte țări”

“Ce s-a întâmplat astăzi, procedura de urgență după care a izbucnit această discuție a fost puțin o temă falsă.

Procedura de urgență o determină inițiatorul și eu sunt unul dintre inițiatori, din acest punct de vedere nu avem o problemă.

ADVERTISEMENT

Avem o problemă din punctul de vedere de mobilizare a majorității, o determinare a unei majorități care să treacă acest program legislativ, care sigur, poate fi îmbunătățit.

Față de alte state, proiectul nostru este unul soft, până la urmă această lege te obligă să te testezi dacă nu ai certificat verde, nu te obligă la vaccinare, cum au introdus anumite state vaccinarea obligatorie în anumite domenii.

ADVERTISEMENT

Vaccinul rămâne în continuare mijlocul nostru de protecție. Am distribuit astăzi celor 10.000 de tratamente de anticorpi monoclonali, cumpărat prin mecanismul Comisiei Europene, este 2.300 de euro per pacient. 

Tratamentul este important în prima parte a bolii, dacă reușim să introducem în societate acest tratament repede, în prima fază a bolii, putem să ne apărăm măcar de o parte din cazurile se pot agrava în săptămânile următoare.

ADVERTISEMENT

Lockdown-ul total nu este o alternativă, am văzut unde ne-a condus anul trecut. Noi nu putem să spunem că nu vrem să implementăm certificatul verde în condițiile în care suntem țară membră a Uniunii Europene. 

Obiectul este același, sper eu, pentru toți, acela de a nu ne decupla de Uniunea Europeană pe această temă, cred că ar fi un mesaj foarte dezavantajos pentru România.

Oricum, suntem în întârziere față de alte țări cu implementarea acestor măsuri. Trebuie să implementăm certificatul verde pentru că exemplul din alte țări este bun”, a declarat Cseke Attila, Ministrul Sănătății, la Digi24.

ADVERTISEMENT