Sporturi

Ministrul Ionuț Stroe, detalii de ultimă oră despre reluarea competițiilor sportive. Când știm dacă va continua Liga 1. Jucătorii trebuie testați de 3 ori în două săptămâni

13.05.2020 | 13:05
Ministrul Ionut Stroe detalii de ultima ora despre reluarea competitiilor sportive Cand stim daca va continua Liga 1 Jucatorii trebuie testati de 3 ori in doua saptamani
Ministrul Ionuț Stroe a anunțat în ce condiții se vor relua antrenamentele și competițiile sportive. FOTO: contul de Facebook al lui Ionuț Stroe
ADVERTISEMENT

În urmă cu puțin timp, Ionuț Stroe, ministrul Tineretului și Sportului, a susținut o conferință de presă în care a oferit detalii de ultimă oră despre reluarea competițiilor sportive după data de 15 mai și regulile care vor trebuie respectate.

Ministrul Ionuț Stroe, detalii de ultimă oră despre reluarea competițiilor sportive: „O vom face gradual, cu maximă precauție”

După declarația președintelui Klaus Iohannis de marți, în care anunța măsurile ce se vor lua după data de 15 mai, a venit rândul minsitrului Ionuț Stroe să ofere lămuriri despre modul cum se vor desfășura activitățile sportive și în ce măsură vor fi admise reluarea competițiilor.

ADVERTISEMENT

„Sper că azi vom veni cu multe vești bune pentru toți iubitorii sportului. Mai e puțin și vom putea reîncepe să facem mișcare, un lucru așteptat de întreaga societate. Această conferință aduce detalii în plus despre anunțul lui Klaus Iohannis de ieri. Așa cum am planificat, sportul se redeschide treptat după 15 mai. 

Încercăm să redeschidem sportul în condiții de maximă siguranță pentru toți. Dorim să redeschidem cât mai multe discipline sportive. O vom face, dar gradual, cu maximă precauție. Am studiat modele similare din Uniunea Europeană și vă pot asigura că totul e calculat, anticipat, pentru că nu-mi plac lucrurile făcute la mica înțelegere.

ADVERTISEMENT

Ne dorim să avem un echilibru. Am pregătit împreună cu Minsiterul Sănătății cadrul în care se va practica sport după 15 mai. Acest cadru va fi actualizat din două în două săptămâni. Vom crea la MTS un grup din profesioniști din domeniul sportului pentru a face aceste actualizări și pentru a găsi soluții. Sperăm ca evoluția epidemiei să fie pozitivă și, progresiv, să repornim toate disciplinele sportive. 

Din data de 15 mai, se vor relua o serie întreagă de sporturi, care se vor desfășura individual și în aer liber. Vorbesc de sporturile organizate și de sporturile care se pot practica în mod individual: aeronautica, alpinismul, atletismul (probele de alergare, de aruncarea  ciocanului, suliței), automobilismul, caiacul, canotajul, ciclismul, echitația, golful, kartingul, moticiclismul, tenisul (proba de simplu), tir cu arcul, tirc sportiv, bărci cu bele și pregătirea fizică generală. 

ADVERTISEMENT

În cazul în care aceste discipline sunt practicate în aer liber, dar în interiorul unor baze sportive, organizatorii trebuie să adopte unele măsuri pentru protejarea sportivilor”, a declarat ministrul Ionuț Stroe în cadrul unei conferințe de presă.

Când știm dacă se reia Liga 1

Cât privește reluarea Ligii 1 la fotbal, Ionuț Stroe a precizat că cel târziu la 1 iunie vom ști dacă vom mai avea meciuri în acest sezon.

ADVERTISEMENT

„Până la data de 1 iunie, sau chiar 25 mai, o să știm dacă putem relua competițiile. Nu fac referire doar la Liga 1, ci la toate competițiile care ne vor solicita acest lucru. Vom putea avansa un calendar. Depindem de lucruri pe care le cunoaștem mai puțin. Am făcut referire la o lună de pregătiri și o lună de competiții, hai s-o gândim în felul ăsta. Există niște solicitări de la UEFA și o sincronizare la nivel european. Pe data de 20 iulie ar trebui să finalizăm competițiile pentru a ne trimite reprezentantele în cupele europene”, a explicat ministrul.

„Nu este nevoie de un protocol semnat cu fiecare federaţie în parte, am avut reprezentanţi din partea multor federaţii. Cu cei de la fotbal am avut un dialog consistent, au fost practic cei mai insistenţi reprezentanţi ai disciplinelor sportive pentru reluarea competiţiilor. În momentul de faţă şi-au asumat acele condiţii.

Sunt câteva modificări pe care le-am făcut în urma dialogului cu FRF şi LPF. Probabil că după data de 15 cluburile din Liga I îşi vor relua antrenamentele. Modificările pe care le-am făcut ţin de introducerea testului pentru COVID-19, de trei ori, la intrarea în cantonament, în ziua a 7-a şi a 14-a.”

Ce se întâmplă cu tenisul și sporturile de echipă sau de contact

În continuare, Ionuț Stroe a precizat și regulile care trebuie îndeplinite la tenis de câmp, la sporturile de echipă sau la cele de contact.

„Proba de simplu a tenisului va avea câteva chestiuni clare. Pe un teren de tenis, e permis accesul a cel mult trei participanți. Nu e permis accesul copiilor de mingi, nici schimbarea terenului. Jucătorii vor trebui să-și marcheze propriile mingi și să le folosească doar pe acesteea la serviciu. Toate echipamentele sportive trebuiesc dezinfectate, echipamentul trebuie pus în pungi speciale.

„Sporturile în grup, de contact sau în sală prezintă un risc epidemiologic ridicat. Ele au și prezintă în acest moment un risc major de îmbolnăvire. Dacă un club își asumă regimul de cantonament în izolare, atunci poate să facă asta. Dacă nu, reevaluăm din două în două săptămâni și în curând sper să avem posibilitatea să facem acest lucru. 

Deocamdată, se vor putea desfășura doar antrenamente. În cazul în care parcurgem cu bine această perioadă și vom evita focare, vom trece și la faza de competiții. În privința spectatorilor, va trebui să ne mulțumim cu competițiile văzute la televizor”, a declarat Ionuț Stroe, ministrul Tineretului și Sportului.

ADVERTISEMENT