News

Ministrul Justiţiei a trimis Guvernului o propunere de proiect legislativ pentru desfiinţarea SIIJ

12.02.2021 | 13:38
Ministrul Justitiei a trimis Guvernului o propunere de proiect legislativ pentru desfiintarea SIIJ
Ministrul Justiţiei a trimis Guvernului propunerea de proiect legislativ pentru desfiinţarea SIIJ
ADVERTISEMENT

Ministrul Justiţiei a anunţat vineri, 12 februarie, că a semnat propunerea de proiect legislativ pentru desfiinţarea Secţiei Speciale pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. 

”În aceasă dimineaţă am semnat şi am trimis către Guvernul României propunerea de proiect legislativ pentru desfiinţarea SIIJ”, a declarat ministrul Stelian Ion.

ADVERTISEMENT

Stelian Ion consideră că desfiinţarea acestei secţii înseamnă o normalizare. Ministrul crede că SIIJ este un organ ineficient.

Ministrul Justiției: ”Este foarte important să readucem normalitate în sistemul de justiţie”

”Așa cum funcționează acum SIIJ, este foarte clar că magistrații care încalcă legea ajung să nu mai răspundă în fața legii. SIIJ este un organ prost conceput, cu puțini procurori, fără structuri teritoriale și peste șase mii de dosare. SIIJ nu a investigat anul trecut nicio faptă de corupție. Este greu de crezut că nu a existat niciuna”, a precizat ministrul Justiției, potrivit Biziday.ro

ADVERTISEMENT

Stelian Ion a precizat că bilanțul Secţiei Speciale pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie arată rezultate foarte slabe. În plus, au existat anumite ”căi de atac, chestionabile, în favoarea unor politicieni sau magistrați.”

”Este foarte important să readucem normalitate în sistemul de justiţie. Din punctul meu de vedere, desfiinţarea acestei secţii înseamnă o normalizare, este o promisiune, este un punct foarte clar definit în programul de guvernare şi respectăm toate aceste promisiuni”, a subliniat ministrul.

ADVERTISEMENT

El a precizat că a ascultat toate argumentele, dar acestea pot fi avute în vedere într-un alt context.

”Vom discuta pe legile Justiţiei şi vom vedea dacă mai este nevoie de alte ajustări, însă obiectul acestei legi nu-l reprezintă alte garanţii solicitate de o parte a magistraţilor, ci îl reprezintă doar desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie.

ADVERTISEMENT

Să ne amintim că în 2017 Florin Iordache, alături de colegii săi Eugen Nicolicea, Şerban Nicolae, propunea un proiect de lege prin care doar cu trei rânduri de motivare doreau înfiinţarea acestei secţii. Nu s-a explicat niciodată de ce se doreşte înfiinţarea acestei secţii, am criticat de la bun început această propunere legislativă şi după ani de zile s-a dovedit că am avut dreptate şi toate argumentele pe care le-am prezentat atunci au fost corecte”, a adăugat Stelian Ion.

ADVERTISEMENT