News

Ministrul Justiției, Ana Birchall, răspunsuri ezitante după raportul GRECO care cere desființarea Secției Speciale

09.07.2019 | 18:38
Ministrul Justitiei Ana Birchall raspunsuri ezitante dupa raportul GRECO care cere desfiintarea Sectiei Speciale

Raportul GRECO publicat marți arată că Secția Specială pentru magistrați ar trebuie desființată. Întrebat despre această analiză a organizației europene, ministrul Justiției, Ana Birchall, a avut o reacție ezitantă. Birchall a devenit recent ministru cu drepturi depline, după un interimat destul de lung pe care l-a deținut în urma demisiei pe care și-a dat-o Tudorel Toader.

Ce spune Ministrul Justiției după raportul GRECO

Întrebată dacă este de acord cu desființarea Secției Speciale, ministrul Justiției a anunțat că va face o analiză și va lua măsurile care se impus după rapoartele GRECO: „Fiecare recomandare va fi analizată în parte, noi o să facem analiza în dreptul nostru, la Ministerul Justiției, vom face analiza pentru lucrurile care ne privesc pe noi și cred că fiecare instituție menționată în raportul GRECO trebuie să-și facă propria analiză și să ia măsurile care se impun”, a declarat ministrul Justiției.

„În momentul în care o să finalizăm această analiză, cu siguranță, consultând pe toți cei care au un cuvânt de spus în buna funcționare a Justiției, o să vin ca de fiecare dată în fața dumneavoastră și o să dau dovadă de aceeași transparență”, a concluzionat Birchall.

Ministrul Justiției, Ana Birchall, a vorbit despre raportul GRECO
Ministrul Justiției, Ana Birchall, a vorbit despre raportul GRECO *foto: facebook

Ce scrie în rapoartele GRECO cu privire la activitatea Ministrului Justiției

Reacția lui Birchall a venit după ce Ministerul Justiţiei a publicat, marţi, raportul GRECO, atât pe site-ul instituției, cât şi pe pagina GRECO. Concluzia organizației este una descurajatoare pentru cei care luptă împotriva coruției. Astfel, grupul a publicat două rapoarte care arată că România a făcut puțin progrese pentru implementarea măsurilor de prevenire a corupției printre parlamentari, judecători și procurori. De asemenea, oficialii europeni sunt încă îngrijorați de măsurile controversate luate în timpul reformei judiciare. Nu în ultimul rând, GRECO a a cerut ca Secția specială pentru migastrați să fie desființată.

GRECO este acronimul pentru „Grupul de state împotriva corupţiei”, o organizație din cadrul Consiliului Europei. Organismul a fost înființat în 1999, cu scopul de a urmări dacă statele membre respectă standardele anticoruptie.