Sport

Ministrul Justiţiei cere ELIMINAREA dispoziţiei care permite deţinuţilor să fie eliberaţi condiţionat dacă scriu cărţi

Ministrul Justiţiei Raluca Prună a declarat, marţi, că în prima şedinţă de Guvern de anul acesta va propune o Ordonanţă de Urgenţă prin care să fie abrogată dispoziţia din lege care...
12.01.2016 | 21:02
Ministrul Justitiei cere ELIMINAREA dispozitiei care permite detinutilor sa fie eliberati conditionat daca scriu carti
ADVERTISEMENT

Ministrul Justiţiei Raluca Prună a declarat, marţi, că în prima şedinţă de Guvern de anul acesta va propune o Ordonanţă de Urgenţă prin care să fie abrogată dispoziţia din lege care prevede că deţinuţii care scriu lucrări ştiinţifice în puşcărie beneficiază de o reducere cu 30 de zile a pedepsei, pentru fiecare carte. Ministrul a precizat că “fenomenul este complet scăpat de sub control”.

“Am decis, constatând că fenomenul este complet scăpat de sub control, să propun o Ordonanţă de Urgenţă care va fi promovată în prima şedinţă de Guvern, din luna februarie, să cer abrogarea acestei dispoziţii din lege (articolul 96 din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor prevede ca pentru fiecare lucrare stiintifica scrisa in puscarie, unui detinut i se reduce cu 30 de zile pedeapsa – n.r.).

ADVERTISEMENT

Voi face o consultare publică pentru că legea obligă ca la orice fel de act normativ să existe o consultare prevede. Urgenţa, nu este cazul să o mai detaliez. Este un fenomen scăpat de sub control şi cea mai bună soluţie este abrogarea acestei dispoziţii”, a declarat ministrul Justiţiei, Raluca Prună, în cadrul unei conferinţe de presă.

Oficialul a adăugat că va pune pe masa Guernului şi regulamentul de aplicare a legii 254/2013, ca să fie adoptat prin hotărâre de Guvern, odată cu Ordonanţa de Urgenţă.

ADVERTISEMENT

“Impreuna cu aceasta ordonanta de urgenta pe care o s-o promovez, voi pune, in aceeasi zi, pe masa Guvernului, regulamentul de aplicare a legii 254/2013, care trebuia să fie adoptat odată cu legea, deci în februarie 2014. S-a lucrat la acest regulament înainte ca eu să îmi preiau mandatul şi am să-l pun pe masa Guvernului, ca prin hotărâre de Guvern să fie adoptat odată cu OUG”, a mai declarat Raluca Prună.

Ministrul a precizat că, din 2007 până în 2010, la nivelul sistemului penitenciar din România, a fost o lucrare scrisă pe an, iar în 2015 se atinge un vârf, cu 340 de lucrări ştiinţifice.

ADVERTISEMENT

“Aceasta este o prevedere legala care exista in dreptul roman si a fost reluata inclusiv in 2006. Problemele au aparut din momentul in care, in 2013, am asistat la o crestere fulminanta a acestor lucrari. Primind pe masa mea regulamentul de executare a pedepselor, m-am uitat la aceasta prevedere. Am citit cifrele, din 2007 pana in 2010 exista o lucrare pe an. Acum am primit un alt rand de cifre de la ANP, ceea ce inseamna ca nici eu, ca ministru al Justitiei, nu am cifrele corecte. In 2015, au fost 340 de lucrari”, a mai spus Raluca Prună.

Ministerul Justiţiei a făcut publice, la începutul anului, titlurile lucrărilor ştiinţifice elaborate şi publicate de deţinuţi în perioada 2013-2015. Dan Voiculescu, Dan Diaconescu, Ioan Niculae, George Copos, Gigi Becali şi Cătălin Voicu se numără printre condamnaţii celebri care s-au ocupat susţinut de scrierea de cărţi în penitenciar, dovadă multiplele titluri publicate, valorând fiecare o lună de detenţie în minus.

ADVERTISEMENT

DNA a deschis, marţi, dosar penal în cazul cărţilor scrise de deţinuţi şi face verificări privind favorizarea făptuitorului, fiind vizaţi profesori universitari care au coordonat sau validat lucrările, reprezentanţii editurilor care le-au publicat şi funcţionari ai ANP care au propus eliberarea. În plus, potrivit România TV, 17 profesori de la ASE, dintre care doi decani, vor fi cercetaţi de Comisia de etică după ce şi-au dat girul pe cărţile deţinuţilor.

DNA a informat, marţi, că, potrivit procesului verbal de sesizare din oficiu întocmit de procurori, “fapta ar fi fost săvârşită de mai multe persoane care au acţionat concertat în scopul de a crea aparenţa că sunt îndeplinite condiţiile legale pentru ca persoanele condamnate să fie liberate condiţionat”.

“Dintr-o notă întocmită de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, precum şi din datele existente în spaţiul public rezultă indicii că, în realitate, aceste condiţii nu erau îndeplinite în realitate, iar prin faptele săvârşite s-a urmărit exclusiv favorizarea persoanelor condamnate.

În această modalitate, printre persoanele condamnate la pedepse cu închisoarea pentru infracţiuni de corupţie se regăsesc condamnaţi care au executat sau urmează să execute cu până la 300 de zile mai puţin decât stabilise instanţa de judecată, exclusiv ca urmare a activităţii infracţionale care face obiectul sesizării din oficiu”, precizează DNA.

Citeste mai mult pe RTV.NET

ADVERTISEMENT