Ministrul justiției, Radu Marinescu, a adus clarificări cu privire la acuzațiile cu care se confruntă Călin Georgescu, dar și Horațiu Potra. Instigarea la acțiuni împotriva ordinii constituționale este una dintre cele mai grave fapte, potrivit ministrului.
Parchetul General îl acuză pe fostul candidat la prezidențiale de această faptă deosebit de gravă, întâlnită extrem de rar în România. Într-o intervenție la Antena 3 CNN, Radu Marinescu a explicat că acțiunile pe care se presupune că le-au întreprins Potra și Georgescu au rolul de a afecta statul de drept și democrația.
Ministrul justiției a subliniat că deocamdată Călin Georgescu este cercetat, prin urmare beneficiază de prezumția de nevinovăție. „Este o faptă deosebit de gravă. Vorbesc de incriminarea efectivă a acestor infracțiuni.
Este o faptă deosebit de gravă, pentru că, în esență, presupune acțiuni care sunt menite să afecteze însăși coloana vertebrală, să zic așa, a democrației noastre și a statului de drept, care este ordinea constituțională.
Practic, prin astfel de acțiuni, persoanele care le întreprind pun în pericol statul român, fac încercări de a-l împiedica să funcționeze corespunzător sau încearcă să schimbe efectiv ordinea, principiile, axiologia constituțională a statului nostru.
Bineînțeles că astfel de infracțiuni trebuie combătute cu fermitate, însă trebuie să precizăm pentru toată lumea că orice persoană cercetată beneficiază de prezumția de nevinovăție, are toate drepturile și libertățile respectate, iar procedurile judiciare trebuie să se desfășoare obiectiv, imparțial și corect”, a transmis ministrul justiției.
Amintim că fostul prezidențiabil, Călin Georgescu, a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile. El a contestat această măsură, vineri, 28 februarie, iar luni, 3 martie, judecătorii au amânat pronunțarea pentru miercuri.
În schimb, Horațiu Potra și fiul său, Dorian Popa, au mandate de arestare preventivă. Ei au fost dați în urmărire generală, nefiind în România. Aceștia de confruntă cu acuzații de tentative de a comite acte împotriva ordinii constituționale, dar și nerespectarea regimului armelor, munițiilor și materiilor explozive.
„Misiunea mea, ca ministru al Justiției, este să mă asigur că avem o justiție funcțională, independentă și imparțială. Faptul însă, discutând acum strict ca ipoteză de a deține armament și de a încerca prin utilizare a acestui armament să schimbe ordinea constituțională, este de o gravitate deosebită. Aceste acuzații însă trebuie să fie probate de către organele de urmărire penală, cu respectarea drepturilor persoanelor”, a adăugat ministrul justiției cu privire la acuzațiile care vizează gruparea șefului mercenarilor.