News

Ministrul Justiţiei, despre clasarea dosarului 10 august. ”Am în lucru o sesizare la Inspecţia Judiciară”

12.03.2021 | 16:21
Ministrul Justitiei despre clasarea dosarului 10 august Am in lucru o sesizare la Inspectia Judiciara
Ministrul Justiţiei, despre clasarea dosarului 10 august. ”Am în lucru o sesizare la Inspecţia Judiciară”. Foto: Inquam / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

După clasarea dosarului 10 august de către DIICOT, Ministrul Justiţiei a anunţat că va cere procurorului general să efectueze un control în unităţile de parchet.

Acesta dorește să se verifice modul în care sunt preluate anumite dosare. Stelian Ion a mai precizat că va sesiza vineri Inspecţia Judiciară în cazul fostului procuror-şef DIICOT, Georgiana Hosu, după ce un judecător de cameră preliminară de la Tribunalul Bucureşti a respins cererea de redeschidere a dosarului 10 august formulată de aceasta

ADVERTISEMENT

„În opinia mea, ar trebui măcar să se cerceteze dacă avem de-a face cu o gravă neglijenţă sau dacă avem de-a face cu o părere a unui magistrat, procuror, cu privire la acest dosar,” a transmis Ministrul Justiţiei, într-un interviu acordat G4Media.

Dosarul 10 august. Ministrul Justiţiei va sesiza Inspecţia Judiciară în legătură cu fostul procuror-şef al DIICOT, Georgiana Hosu

”Am în lucru o sesizare la Inspecţia Judiciară pe care cel mai probabil o voi depune mâine, pentru a se elucida aceste aspecte şi a nu exista acest dubiu”, a declarat Stelian Ion.

ADVERTISEMENT

Sesizarea o va viza pe fosta procuroare şef a DIICOT, Georgiana Hosu.

„Nu aş vrea să vorbesc de nume, nu mă interesază cum se numeşte persoana respectivă. Vizează procurorul ierarhic superior care a informat soluţia de clasare. Societatea e împărţită, e divizată în acest moment. Dar o parte a societăţii civile a considerat foarte bun demersul de infirmare.

Era cerut lucrul ăsta. Aici trebuie analizate lucrurile, poate se va ajunge la concluzia că a fost un demers complet, bine făcut şi că nu există dubii. Dar poate există o neglijenţă. Trebuie să fii un jurist foarte bun, cu experienţă şi să ai o cazuistică pentru a analiza lucrurile acestea. E greu, din punctul de vedere al unui om care nu are pregătire juridică sau al unui jurist care nu are experienţă, să tragă concluzii. Eu zic că e bine să se clarifice, într-un fel sau în altul”, a explicat Stelian Ion.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Ministrul Justiției va solicita procurorului general un control la toate parchetele.

„Da, toate parchetele (întrebat despre controlul pe care îl va cere – n.r.). DIICOT, DNA, Parchet General şi cele din subordine.Vreau să am o imagine de ansamblu cu privire la toate unităţile de parchet pentru a veni în final cu nişte propuneri concrete, astfel încât genul ăsta de preluare de dosare cu japca să nu se mai poată realiza”, a completat Stelian Pop.