News

Ministrul Lucian Bode, anunț despre fetița găsită moartă în canapea: “Acesta este motivul”

Ministrul de interne Lucian Bode nu a putut să dezvăluie dacă fata a fost căutată de Poliție, sau nu, după ce a fost dată dispărută, invocând legea în vigoare.
07.06.2023 | 20:16
Ministrul Lucian Bode anunt despre fetita gasita moarta in canapea Acesta este motivul
Ministrul Lucian Bode, anunț despre fetița din canapea. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Reacția lui Lucian Bode vine în contextul în care anumite surse judiciare au dezvăluit că Poliția nici măcar nu știa că fata se află în București, deci nu ar fi căutat-o aici, pentru că ”domiciliul nu a fost declarat și nu a existat contract de închiriere”. Așadar, fata nu a fost căutată în București, deși era dată dispărută de 2 luni.

Ministrul Lucian Bode, anunț despre fetița moartă din canapea

Invocând, așadar, legea, Lucian Bode s-a eschivat să ofere un răspuns concret pe această temă. ”Activitățile polițienești premergătoare deschiderii dosarului penal sunt parte a dosarului penal. Acesta este motivul pentru care Poliția Capitalei nu vă poate da detalii vizavi de ce a făcut înainte de deschiderea dosarului”, a explicat ministrul.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, Bode promite că va pregăti o lege care va ajuta în cazurile de persoane dispărute, în cel mult două săptămâni. Această lege ar fi în Parlament de mai bine de trei ani, după comiterea crimelor de la Caracal. “Am promisiunea că în maxim două săptămâni, această inițiativă legislativă va fi trimisă spre vot și spre promulgare. Structurile de Poliție vor avea un instrument în plus de intervenție atunci când va fi nevoie”, a adăugat Lucian Bode.

Ce se va întâmpla, de fapt, conform acestei noi legi? Poliția Români va înființa o structură care se va dedica exclusiv acestor cazuri de persoane dispărute, sau copii dispăruți. În perioada 2019-2020, conform datelor oficiale, au existat 6.475 de sesizări privind minori dispăruți de acasă, 192 dintre aceștia fiind cu vârsta sub 10 ani.

ADVERTISEMENT

Între timp, peste 6.000 de minori au fost găsiți, iar cele mai multe dispariții au fost înregistrate în București, Constanța, Iași și Bistrița-Năsăud. Potrivit Organizației Salvați Copiii, în ultimii 5 ani numărul sesizărilor privind dispariția unul copil s-a dublat. Acum, fata ucisă și ascunsă în canapea nu are momentan liniște, până când criminalul nu va fi prins.

Acesta ar fi concubinul mamei sale, un bărbat cu antecedente penale care ar fi fugit prin Olanda. Un cunoscut profiler FBI, Mihaela Brooks, a explicat la Antena 3 cum gândește acest criminal și unde s-ar putea ascunde. Așadar, FBI-ul dă sfaturi polițiștilor români care încearcă să-l prindă pe suspect.

ADVERTISEMENT

“Trebuie făcut un profil geografic al suspectului. Nu am datele lui. Pentru că fiecare criminal, chiar și noi avem o hartă mentală unde să ne ascundem, unde să mergem, cum să mergem. Știind date despre el, acel polițist poate să afle unde s-a dus”, a explicat profilerul FBI. Momentan, puține se cunosc despre motivul crimei, însă anchetatorii cred că fata a fost ucisă violent după o criză de nervi a bărbatului.

Moartea violentă a fetiței de 12 ani a fost confirmată deja de magistrații de la Tribunalul București. ”Autopsia medico-legală a stabilit că moartea persoanei neidentificate, de sex femeiesc, a fost violentă”, anunța Parchetul, cu 24 de ore în urmă, înainte ca identitatea fetei moarte să fie confirmată de testele ADN.

ADVERTISEMENT

Anamaria Constantin avea 12 ani și a fost găsită într-un sac de plastic îndesat într-o canapea, într-un apartament din Sectorul 4 al Capitalei. Descoperirea macabră a fost făcută de proprietarul apartamentului unde locuiau cu chirie mama fetei alături de concubinul său, de altfel principalul suspect în acest caz.

ADVERTISEMENT