News

Lucian Bode, criticat după vizita lui Gerhard Karner: „Austriecii au curajul să arate cu degetul că România n-a făcut nimic”

Politologul Cătălin Avramescu îl „taxează” pe ministrul de Interne Lucian Bode, după vizita omologului acestuia, Gerhard Karner, arătând că în România reforma internelor stagnează.
27.04.2023 | 14:24
Lucian Bode criticat dupa vizita lui Gerhard Karner Austriecii au curajul sa arate cu degetul ca Romania na facut nimic
Ministrul de Interne Lucian Bode a fost „taxat” dur de politologul Cătălin Avramescu, după întâlnirea cu oficialul austriac Gerhard Karner (sursa hepta.ro)
ADVERTISEMENT

Ecourile vizitei ministrului de Interne austriac Gerhard Karner, cel mai aprig contestatar al României în privința aderării la Schengen, produc fiori pe spinările politicienilor de la București.

Dincolo de faptul că, oficial, s-a vorbit despre o colaborare strânsă între cele două state în vederea aderării țării noastre la spațiul liber de circulație europeană și despre formularea unui Memorandum, există voci care susțin că, de fapt, substanța problemei stă în incompetența ministrului de Interne român și a autorităților statului. Din acest punct de vedere, politologul Cătălin Avramescu susține că „austriecii au curajul să arate cu degetul această situație, și anume că România nu a făcut nimic în privința internelor și a vămilor”.

ADVERTISEMENT
Cătălin Avramescu
Politologul dur Cătălin Avramescu, într-o ipostază relaxată (sursa facebook.com)

Politologul Cătălin Avramescu: „Marea problemă nu este aderarea la Schengen, ci faptul că avem un incompetent, Lucian Bode, în fruntea Internelor!”

În viziunea autorităților de la Viena, singurul drum care ar putea conduce România către spațiul de liberă circulație este combaterea migrației ilegale. Conform spuselor ministrului austriac de Interne, Gerhard Karner, în acest sens avem de parcurs o cale lungă. Chiar dacă oficialii români au încercat să-i schimbe părerea oficialului austriac, pe care l-au plimbat inclusiv la sediul Poliției de Frontieră, lucrurile au rămas pe loc, iar analiștii politici nu au întârziat să expună motivele.

„Vizita lui Gerhard Karner la București a fost una de protocol, fără o substanță reală. În al doilea rând, cel vizitat, în speță ministrul român de Interne, Lucian Bode, are o mare problemă, atât în viața politică internă, cât și în cea europeană. Las la o parte episodul de plagiat în care este implicat, dar se pune problema profundei sale incompetențe. Așadar, când mergi într-o vizită de protocol în fieful unui incompetent, rezultatul nu poate fi altul decât zero”, a declarat, în exclusivitate pentru FANATIK, profesorul de științe politice Cătălin Avramescu.

ADVERTISEMENT

„Marea problemă a României nu este aderarea la Spațiul Schengen, ci faptul că avem un incompetent, pe Lucian Bode, în fruntea Ministerului de Interne. Vorbim despre un tip parașutat din politica cea mai pură. Este secretarul general, factotum-ul Partidului Național Liberal. Noi discutăm despre depolitizarea administrației publice și trântim într-o asemenea poziție ditamai secretarul general al PNL!”, a continuat fostul consilier prezidențial din perioada lui Traian Băsescu.

Nu este pentru prima oară când politologul taxează dur politica dusă de actuala coaliție și, ca de obicei, inclusiv în situația de față s-a exprimat fără menajamente: „Termenul reformei, în cazul poliției și a vămilor – dar nu numai – este depășit de multă vreme. În ultimii ani, nicio guvernare nu a făcut nimic în acest sens. Toți au lăsat lucrurile să băltească. Acum, în loc să privim în ograda proprie, suntem supărați pe austrieci, deși, cel puțin în ultimii cinci ani, n-am avut parte decât de scandaluri și de nicio reformă”.

ADVERTISEMENT

Intervievatul FANATIK a remarcat faptul că „ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, nici nu a venit cu o agendă precisă, deoarece habar n-ar fi avut de unde să înceapă o discuție, din moment ce gazdele sale au arătat, în ultimii ani, că nu au nici cea mai mică intenție să aducă poliția română sau vămile mai aproape de standardele europene”.

Vama Nădlac
Nicio zi fără haos, la Vama Nădlac (sursa hepta.ro)

Ce funcționează mai bine la Vama Nădlac, reforma sau escavatorul?

Potrivit acordurilor parafate în urma vizitei lui Gerhard Karner, Austria și Ungaria vor trimite ofițeri de legătură la Oradea, la Nădlac și la toate punctele de frontieră ale României cu Ungaria. Dincolo de această măsură cu un „aer”... austro – ungar, Cătălin Avramescu a explicat că fenomenul este prezent și în alte țări europene, dar că, din punctul nostru de vedere, situația vămilor este cu adevărat îngrijorătoare:

ADVERTISEMENT

„Mai multe țări europene au ofițeri de legătură. Țin minte, din perioada în care am fost ambasador în Finlanda, că suedezii aveau un asemenea oficial la Helsinki. Am trecut de multe ori prin Vama Nădlac și pot să afirm, fără glumă, că acolo nu se punea problema unei reforme, ci ar fi trebuit săpat locul, cu escavatorul. Realitatea este că migranții ilegal nici nu trec prin Vama Nădlac…”.

Cu toate acestea, comentatorul politic a observat că fondul problemei nu implică doar migranții ilegal. „Recent, am văzut la televizor estimările cu privire la importurile ilegale de țigări. Aceste mărfuri pe unde or fi trecut? Prin graniță, pe deasupra granițelor, pe lângă acestea?… Probabil, s-a petrecut cu ele exact ce se întâmplă și cu migranții. Dar noi suntem supărații că austriecii sunt oameni răi…”, ne-a declarat profesorul universitar.

Cătălin Avramescu este de părere că, „din păcate, o mare parte din migranții ilegal care se lăfăie în România traversează ulterior Austria. Din acest punct de vedere, țara noastră reprezintă un pericol, dar putem argumenta și în alte direcții, spre exemplu dacă nu cumva Serbia rămâne, în continuare, un factor mai nociv. Mai mult, datorită geografiei, oare nu cumva mai mulți migranți traversează Grecia sau, poate, autoritățile italiene nu au stopat migrația ilegală, așa cum au declarat public că ar fi reușit? Probabil că și prin Spania intră în Europa asemenea persoane, dar asta nu reprezintă o scuză pentru România”.

Potrivit afirmațiilor intervievatului nostru, există o serie de diferențe între România și țările menționate anterior. În primul rând, Italia, Spania și Grecia fac parte deja din Spațiul Schengen, astfel că nu mai au probleme. Nu au nevoie să dovedească ceva, dar realitatea face ca geografia să joace împotriva lor. Iar Serbia nu emite pretenții, cel puțin în momentul de față. „În ceea ce ne privește, noi avem pretenții, însă nu vrem să facem nimic. În schimb, sunt uimit de faptul că, în continuare, îl ținem pe Bode în postul de ministru de Interne”.

„Sistemul”, de la spectrul migrației, la agresiuni stradale, parcări ilegale și manele nocturne

Dincolo de vizita lui Gerhard Karner și de chestiunile discutate anterior, politologul a constatat că sistemul la care ne referim nu funcționează de mulți ani, și nu numai în privința migrației: „Sunt convins că foarte mulți cititori se vor regăsi în următoarea postură: Te duci la Poliție să reclami o infracțiune, iar „organul” se uită la tine, mai exact prin tine, și nu face nimic. Eu m-am regăsit în această situație, indiferent dacă am fost agresat pe stradă, dacă am semnalat un scandal din vecini ori eram scandalizat de manelele care ridicau în picioare tot cartierul, la ora 1 noaptea. Lista este lungă…”

Profesorul Avramescu a adus, în acest sens, un exemplu personal, din nefericire deloc amuzant: „La un moment dat, l-am întrebat pe un polițist de ce nu amendează un șofer care parcase în mijlocul drumului. Mi-a răspuns că n-o poate face, pentru că, deși respectivul parcase ilegal, ar fi trebuit să-i amendeze pe toți șoferii care parcaseră pe respectiva stradă. L-am întrebat dacă nu cumva nu are destule foi în chitanțier, iar polițistul m-a privit cu dispreț și a plecat. Așa se comportă Poliția noastră. De ce să vină austriacul să ne spună ceea ce noi știm deja?”.

Practic, în opinia partenerului nostru de discuție, întrebarea este simplă. Dar, de asemenea, și răspunsul: „Suntem capabili să punem în fruntea Ministerului de Interne o persoană care are mințile în cap, un CV decent și un plan de reformă? Concluzia este clar negativă, cel puțin în privința lui Bode. Însă acest personaj ocupă respectiva poziție pentru că a pus Partidul Național Liberal la dispoziția premierului Nicolae Ciucă, iar acesta a pus PNL-ul la dispoziția PSD-ului, care, la rândul său, s-a pus la dispoziția lui Klaus Iohannis. Acesta este lanțul slăbiciunilor, iar austriacul nici nu are loc în imagine…”

Nicolae Ciucă
Premierul României, Nicolae Ciucă (surs hepta.ro)

Sacii de gunoi ai premierului Ciucă, în așteptarea vidanjei europene

La final, revenind la problematica accederii în Spațiul Schengen, trebuie spus că următoarea șansă de aderare va apărea în luna iunie, când va avea loc reuniunea miniștrilor în format JAI (Justiție și Afaceri Interne), sub președinția semestrială a Suediei. Însă, inclusiv din acest punct de vedere, profesorul de științe politice este sceptic…

„Până în luna iunie, putem pierde câteva miliarde de euro prin PNRR, moment în care Guvernul va fi în corzi, iar gaura din bugetul de stat va fi evidentă. Probabil că, la vremea respectivă, Lucian Bode și Nicolae Ciucă vor avea alte probleme decât Schengen-ul.

De fapt, polemica legată de Spațiul Schengen a început să irite. Din momentul în care Austria și-a exprimat dreptul de veto, tot ce au făcut respectivii politicieni a fost să emită vorbe, cu titlul de declarații. Dincolo de acești saci de vorbe, parcă puși în fața casei, în așteptarea mașinii de gunoi, ce au făcut concret? Așteptăm să treacă mașina de vidanj european să colecteze sacii lui Bode și ai lui Ciucă…”, a încheiat, „plastic”, Cătălin Avramescu.

ADVERTISEMENT