News

Ministrul Marcel Vela, așteptat marți la audieri în Comisia ”Sparanghel” din Parlament 

25.08.2020 | 08:40
Ministrul Marcel Vela asteptat marti la audieri in Comisia Sparanghel din Parlament
ADVERTISEMENT

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, este așteptat marți la audierile care au loc în Comisia ”Sparanghel” din Parlament.

Aleșii vor să afle mai multe detalii despre cele întâmplate pe 9 aprilie, în plină stare de urgență, pe Aeroportul din Cluj-Napoca, fapt pentru care i-au adresat o invitație șefului MAI.

ADVERTISEMENT

Comisia parlamentară are ca sarcină verificarea legalitatea deplasării celor aproximativ 2.000 de cetăţeni români, în noaptea de 8 spre 9 aprilie, din localităţile lor de origine, unele aflate în carantină cu strictă supraveghere militară, la Aeroportul Internaţional ”Avram Iancu” din Cluj-Napoca.

Marcel Vela, așteptat marți la audieri în Comisia ”Sparanghel”

Comisia parlamentară intitulată în mod sugestiv ”Sparanghel”, înființată pentru ca aleșii să investigheze eventuale fraude și nereguli despre care s-a vorbit în spațiul public referitor la plecarea românilor la muncă în străinătate, îl va audia, marți, pe ministrul de Interne, Marcel Vela.

ADVERTISEMENT

În urmă cu o săptămână, liderii Comisiei de anchetă i-au adresat invitaţia ministrului Vela de a fi prezent la audieri pe 25 august. Secretariatul Comisiei a trimis marţi ministrului de interne, Marcel Vela, invitaţia la audieri pentru marţi, 25 august, ora 13.00.

Preşedintele Comisiei, senatorul PSD Radu Oprea, afirma recent că au fost finalizate investigaţiile referitoare la ceea ce s-a întâmplat în aeroportul din Cluj-Napoca pe 9 aprilie, iar acum atenţia va fi îndreptată către Ambasada României din Germania şi, ulterior, spre miniştrii transporturilor, de interne şi de externe.

ADVERTISEMENT

“Am finalizat investigaţiile privind ceea ce s-a întâmplat în aeroportul de la Cluj, în acea zi. De acum, trebuie să mergem către Ambasada României din Germania, despre felul în care a existat corespondenţă între Guvernele Germaniei şi României, despre felul în care a apărut articolul 10 în Ordonanţa Militară nr. 7, acel articol care se referă la zborurile charter. Imediat ajungem şi la miniştri, pentru că deja sunt elemente care ne arată că avem pentru ce să îl audiem pe ministrul transporturilor, pe domnul Bode, avem, de asemenea, elemente care ne arată că trebuie să îl chemăm la Comisie şi pe ministrul afacerilor interne, domnul Vela, acum aşteptăm să primim răspunsul de la Ambasada Germaniei şi, în funcţie de ceea ce vom primi, vom constata dacă avem elemente pentru a-l audia şi pe domnul ministru al afacerilor externe”, a spus social-democratul, conform Agerpres.

Ce alți oficiali vor mai fi chemați la audieri

Comisia ”Sparanghel” a avut prima ședință pe 6 iulie. La acea dată, parlamentarii au decis să trimită mai multe scrisori către autoritățile locale care s-au ocupat de plecarea muncitorilor sezoniei la cules de sparanghel în perioada în care România s-a aflat în starea de urgență.

ADVERTISEMENT

Vizate au fost autoritățile care s-au ocupat de plecarea celor 2.000 de români de pe Aeroportul din Cluj Napoca. Potrivit preşedintele comisiei, Radu Oprea, vor fi chemaţi la audieri responsabili locali – prefectul de Cluj, prefecţii din judeţele care au fost puternic afectate în acea perioadă şi de unde proveneau majoritatea celor care se aflau la Cluj în acea zi, preşedinţii Consiliilor judeţene, cei care au coordonat dispozitivele şi, la final, miniştri – ministrul Afacerilor Externe, ministrul Muncii, ministrul Administraţiei şi Internelor, ministrul Transporturilor și ministrul Sănătăţii.

ADVERTISEMENT