Creșterea vârstei de pensionare a fost și continuă să reprezinte un subiect extrem de delicat în România. În ultimii ani, în spațiul public s-a vehiculat faptul că, în viitor, românii ar putea sta mai mulți ani decât în prezent în câmpul muncii.
Miercuri seară, ministrul muncii din Guvernul Ciucă, social-democratul Marius Budăi, a dat asigurări că, în mandatul său, nu va ”permite” ca vârsta de pensionare în sistemul public de pensii să crească.
Acesta a subliniat că legislaţia în vigoare prevede că, până în 2030, vârsta de pensionare a femeilor din categorii profesionale care nu beneficiază de legi speciale să ajungă 63 de ani.
”Nu voi permite o asemenea chestiune. Voi avea nişte discuţii clare cu Comisia Europeană. În România, întâi trebuie să ne ocupăm de creşterea speranţei de viaţă, după care să vedem noi ce discuţii avem”, a afirmat Marius Budăi, în această seară, la România TV.
Oficialul PSD din Executiv a mai spus că, printre propunerile formulate de Banca Mondială, consultată de Guvernul României pe problema reformei pensiilor, nu figurează şi aceea de creştere a vârstei de pensionare a celor încadraţi în categoriile profesionale care beneficiază de indemnizaţii şi pensii acordate în baza unor legi speciale.
Vorbind despre reforma pensiilor acordate în baza legilor speciale, ministrul Budăi a spus că acest demers include recalcularea acelor pensii al căror cuantum depăşeşte venitul încasat de pensionar în perioada în care se afla în activitate. Acesta a mai adăugat că legea care include o astfel de prevedere nu va fi adoptată prin Ordonanţă de Urgenţă, ci prin dezbatere parlamentară.
”Vor fi recalculate acele pensii care depăşesc cuantumul veniturilor încasate în timpul activităţii. Absolut toate. Cu precizarea clară că nu se va atinge nimeni de partea de contributivitate”, a mai declarat Marius Budăi la postul de știri citat.
Întrebat dacă în această categorie intră și pensiile din sistemul de justiție, ministrul a răspuns: ”În general acolo sunt aceste cazuri și cu precizarea clară că nu se va atinge nimeni de partea de contributivitate, ca să avem foarte clar în imagine tot ce avem de făcut. Nu vorbesc despre impozitare, ci vorbesc despre recalculare astfel încât să nu mai depășească nicio pensie salariul avut în activitate”.
Marius Budăi a comentat și posibilitatea de a se ajunge la impozitarea pensiilor, spunând că există ”o recomandare în raportul Băncii Mondiale, dar tot în raportul Băncii Mondiale se spune că acest lucru să se facă cu consultarea Ministerului de Finanţe şi de acolo să vină propunerile şi soluţia, şi aşa vom face”.