News

Ministrul mediului, anunț despre interzicerea centralelor de apartament. Ce se întâmplă cu cele deja instalate

Ministrul mediului, Tanczos Barna, a explicat faptul că interzicerea centralelor de apartament nu se va aplica retroactiv. Măsura vizează reducerea poluării din marile orașe.
20.12.2021 | 18:38
Ministrul mediului anunt despre interzicerea centralelor de apartament Ce se intampla cu cele deja instalate
ADVERTISEMENT

În ultimii ani, autoritățile române au schimbat gradual o serie de legi pentru a determina o scădere a nivelului de poluare. Una dintre măsurile luate în calcul și care ar putea să devină realitate este cea a interzicerii centralelor individuale de apartament.

Ministrul mediului, Tanczos Barna, a anunțat recent o propunere prin care centralele de apartament să fie interzise. Scopul unei astfel de măsuri este acela de a reduce poluarea din centrele urbane, acestea fiind cele mai afectate de către de către poluarea mediului.

ADVERTISEMENT

Într-o intervenție la Antena 3, ministrul Tanczos Barna a făcut o serie de precizări legate de această măsură. Din nou, acesta a ținut să precizeze faptul că o astfel de propunere are rolul de a reduce poluarea din aerul și apa orașelor din România.

“Este nevoie de un prim pas pentru reducerea poluării în marile aglomerări urbane, acolo unde centralele individuale contribuie semnificativ la poluarea aerului “, a precizat ministrul în timpul intervenției sale.

ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă cu centralele deja instalate?

Ministrul a explicat că acest proiect de lege va fi elaborat în decursul lunii ianuarie 2022, astfel încât Parlamentul sau Guvernul să poate lua o decizie în acest sens.

În ceea ce privește interzicerea centralelor individuale de apartament, ministrul a precizat faptul că o eventuală lege se va aplica doar în cazul imobilelor noi. Asta înseamnă că legea nu se va aplica retroactiv și că cei care au deja astfel de instalații vor putea să le folosească în continuare.

ADVERTISEMENT

“Doar în construcțiile noi se va propune așa ceva (n.r. a interzicerii centralelor individuale) va duce la o reducere a costurilor și la reducerea poluării “, a adăugat ministrul.

Tanczos Barna a ținut să sublinieze faptul că un proiect de lege care să reglementeze folosirea centralelor de apartament nu va avea efecte retroactive. Asta înseamnă că centralele care sunt folosite sau clădirile care au primit deja aprobările necesare pentru instalarea unei astfel de instalații nu vor fi afectate de viitoarea lege.

ADVERTISEMENT

“Legea pe care o vom propune va fi doar pentru viitor. Acolo unde sunt aprobări sau autorizații trebuie ca principiul retroactivității să fie respectat și orice regulă se va introducere va produce efecte doar în viitor “, a adăugat ministrul.

În locul centralelor individuale, Ministerul Mediului va introduce o serie de reglementări în proiectul său care să vizeze folosirea centralelor de bloc sau de scară. Rolul acestora va fi acela de a reduce emisiile și riscul ca acestea să fie respirate de către oameni

Un proiect de lege care să interzică folosirea centralelor de apartament va trebui să ia în calcul și limitele sistemelor centralizate de încălzire sau disponibilitatea dezvoltatorilor sau a proprietarilor de a investi într-o centrală de scară sau bloc.

ADVERTISEMENT