News

Ministrul Mediului anunță o modificare importantă în procedura de vânătoare. Despre ce este vorba

06.05.2021 | 21:31
Ministrul Mediului anunta o modificare importanta in procedura de vanatoare Despre ce este vorba
ADVERTISEMENT

Tanczos Barna, Ministrul Mediului, a anunțat joi, la Digi24, o modificare foarte importantă în procedura de vânătoare de pe teritoriul României, explicând ce impact va avea aceasta în această practică, în contextul împușcării ursului Arthur în urmă cu câteva zile.

Arthur, unul dintre cele mai mari exemplare de urs din România, a fost împușcat acum câteva zile de către Prințul Emanuel von und zu Liechtenstein.

ADVERTISEMENT

Ministrul Mediului nu are nici măcar o estimare realistă recentă a numărului de urși din România, ceea ce este foarte îngrijorător.

Ministrul Mediului anunță o modificare importantă în procedura de vânătoare. Ce se va schimba

“Ursoaicele nu sunt împușcate niciodată, nu s-a dat niciodată ordin în minister, de când sunt eu, se poate face doar relocare a familiei, sunt duși în altă localitate.

ADVERTISEMENT

Aici s-a dat o derogare de către minister, în care s-a scris ‘exemplar urs brun’, responsabilitatea identificării și monitorizării este a asociației care gestionează fondul de vănâtoare plus Agenția de Mediu și Garda de Mediu.

S-a dat aprobare de extragere, adică împușcarea animalului. În ultimii patru ani, de când nu mai există vânătoare, aceste derogări au fost subiect de discuție în minister.

ADVERTISEMENT

Prima dată aceste derogări au fost permise de la data emiterii până la finalul anului, în acea perioadă am reclamat, că nu eram eu ministru, că aceste ordine stăteau nefolosite câte șase-șapte luni, acum este nevoie să folosești acel ordin de extragere în 60 de zile.

Ceri autorizație pe plan local și în maximum două luni execuți extragerea din populație a acelui animal. Noi, astăzi dimineață, am decis ca aceste derogări să fie valabile 15 zile și interzicem ca altcineva în afară de personalul tehnic din asociația de vânătoare să efectueze extragerea.

ADVERTISEMENT

Știm că în acest caz prințul a vânat acel urs, a primit un permis temporar de vânătoare și a fost alături de reprezentanții fondului cinegetic, așa se face când se face în momentul în care se merge la vânătoarea și animalelor care nu sunt protejate.

Regulile au fost schimbate de astăzi, nu mai pot veni prinți sau alte persoane să vină să vâneze, toate extragerile cauzate de pericole la adresa sănătății oamenilor se fac de către reprezentanții tehnici ai asociaților de vânătoare.

De ani de zile aceste asociații s-au bazat pe niște efective de cerb, urs, mistreț, cocoș de munte și această activitate este una economică, au pierdut multe surse de venit.

Mistrețul nu mai există din cauza pestei porcine, cocoșul de munte și ursul nu se mai pot vâna, înțeleg că au o problemă economică uriașă, dar nu o putem rezolva așa. 

Nu știu dacă a fost împușcat ursul care trebuie, aștept finalizarea raportului. Nu sunt un vânător, nu sunt specialist al animalelor sălbatice, adevărul este că de fiecare dată când ies din sat văd urme de urs, aceasta este situația”, a declarat Tanczos Barna la Digi24.

ADVERTISEMENT