News

Ministrul Mediului dă asigurări că nu au plecat trenuri încărcate cu lemne din România. “Au intrat mii şi mii de vagoane cu buştean”

14.04.2020 | 17:10
Ministrul Mediului da asigurari ca nu au plecat trenuri incarcate cu lemne din Romania Au intrat mii si mii de vagoane cu bustean
ADVERTISEMENT

Costel Alexe, ministrul Mediului, spune că nu au plecat trenuri încărcate cu lemne din România, în ciuda videoclipurilor care circulă pe internet, ci mai degrabă au fost mii de vagoane cu bușteni care au intrat la noi în țară.

Trenurile încărcate cu lemne care au plecat din România sunt doar manipulări

Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, spune că imaginile care arată că au plecat mai multe trenuri încărcate cu lemne din România sunt doar manipulări și a susținut că în acest an nu a existat niciun astfel de transport.

ADVERTISEMENT

Mai mult, ministrul susține că mii de vagoane cu buşteni din alte ţări au intrat în România, pentru a fi prelucrat lemnul și exportat mai departe.

“După atâta campanie de fake-news am ajuns la o stare de dezinformare publică în care orice camion care transportă legal material lemnos este considerat transport ilegal. Toate aceste imagini care sunt promovate în spaţiul public, pe reţelele de socializare, în ultima lună, sunt doar nişte manipulări.

ADVERTISEMENT

Aş vrea să vă spun foarte clar: niciun tren cu material lemnos buştean nu a plecat din România către ţări din Europa sau din alte părţi. Ministerul Transporturilor ne informează că în 2020 niciun tren cu buştean nu a fost exportat din ţara noastră către vreo altă ţară din Europa, nici pe calea ferată şi nici în punctele de descărcare de la Giurgiu, Galaţi sau Constanţa”, a declarat Costel Alexe, marți, potrivit Agerpres.

Câți români lucrează în industria mobilei

Ministrul Mediului a mai spus că țara noastră este la fel de afectată de tăierile de păduri ca și alte state europene. Cu toate acestea, Alexe susține că țara noastră a importat multe trenuri cu lemne, care au fost folosiți în industria prelucrării lemnului

ADVERTISEMENT

“Din păcate, şi în România, ca şi în alte state europene, avem acest fenomen al doborâturilor, şi acest fenomen s-a demonstrat în aceste imagini cu păduri doborâte lângă lac…

În acest an, în România au intrat mii şi mii de vagoane cu buştean care să fie valorificat aici şi evident exportat în alte ţări din Europa. Conform datelor oficiale de la INS, în ultimii ani, România este un importator net de material lemnos”, a precizat ministrul Mediului.

ADVERTISEMENT

Costel Alexe a mai spus că în industria mobilei, bazată pe exploatarea legală a pădurilor, activează în jur de 170.000 de români, astfel că statul are datoria de a sprijini această industrie.

“În România se pot exploata legal astăzi în jur de 18 milioane de metri cubi (anual, n.r.). Aşa spune INS şi aşa spun datele pe care le avem la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

În calitatea noastră de autoritate centrală de Mediu suntem obligaţi să acţionăm pentru respectarea prevederilor Codului Silvic, să sprijinim exploatarea şi industria mobilei, pentru că astăzi avem în acest sector 170.000 de români, care îşi întreţin familiile din această industrie forestieră”, a mai preciat ministrul Mediului.

ADVERTISEMENT