News

Ministrul Mediului pregătește o taxă pe poluare: „Poluatorul plătește sau toată țara”

15.01.2021 | 08:57
Ministrul Mediului pregateste o taxa pe poluare Poluatorul plateste sau toata tara
ADVERTISEMENT

Ministrul Mediului Barna Tanczos vrea ca România să aplice o taxă pe poluare în orașe, așa cum o fac deja 24 de state membre din Uniunea Europeană.

Unele administrații publice locale au adoptat deja soluții pentru a combate poluarea, însă toată lumea va avea de suferit din cauza orașelor care nu fac nimic în această privință.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, taxa nu va fi introdusă în 2021, însă va fi luată în considerare începând de anul viitor, anunță ministru.

Ministrul Mediului a vorbit despre taxa pe poluare

Nu este taxa auto. S-ar putea să fie o taxă de poluare. Primul principiu care guvernează în Europa toate aceste lucruri este poluatorul plătește.

ADVERTISEMENT

România va trebui să decidă dacă vrea să facă parte din grupul celor 24 de state membre care implementează diverse forme de constrângere a celor care poluează sau lăsăm sistemul cum este acum, când nimeni nu plătește nimic. Riscul este ca din cauza unor orașe, unor centre urbane unde nu s-a făcut nimic pentru reducerea poluării, să plătească toată țara.

Infringementul a venit în cazul Bucureștiului și a altor orașe. Dacă nu reușim să câștigăm acest proces împotriva Comisiei vom plăti. Poluatorul plătește sau toată țara.

ADVERTISEMENT

Al doilea lucru este dacă vrem să reducem poluarea prin aplicarea unei taxe. Unele țări spun că «nu» și găsim alte metode. Sunt alte țări care spun da, aplicăm o taxă. În niciun caz taxa în sine este scopul, ci reducerea poluării”, a declarat ministrul Tanczos la Digi24.

Ministrul Mediului se gândește să aplice o taxă „oxigen” la nivel național, cu toate că Gabriela Firea nu a avut succes în București cu o astfel de idee.

ADVERTISEMENT

Poate să genereze o chestiune socială. Nu mi se pare corect ca în zone în care chiar are lumea grijă de calitatea aerului, unde autoritatea publică locală ia măsuri, găsește soluții, să plătească și ei, pentru că altcineva poluează.

Este nevoie de o dezbatere publică națională. Este nevoie de o discuție cu Comisia, pentru că nu vreau să pățim ca în ultimii 10 ani să pierdem toate procesele.

Dacă societatea decide per ansamblu că este nevoie de restricții în numite orașe ele trebuie să fie legale”, a transmis Barna.

Ministrul a transmis că o astfel de taxă va fi aplicată începând cu 2022, anul acesta fiind exclus să se introducă o astfel de taxă.

ADVERTISEMENT