News

Ministrul Mediului: Ursul ucis era periculos. Prințul a vânat legal. Update

11.05.2021 | 17:14
Ministrul Mediului Ursul ucis era periculos Printul a vanat legal Update
ADVERTISEMENT

La o săptămână după ce în presă a explodat scandalul privind uciderea ursului Arthur de către prințul Emanuel von und zu Liechtenstein, Ministerul Mediului anunță prezentarea raportului de control în acest caz. Recent, situația a intrat și în atenția DNA și a Comisiei Europene. Tanczos Barna a explicat că ursul ucis era periculos și că prințul a vânat legal.


Update, ora 15:10

Concluziile controlului făcut de Garda de Mediu și de Garda Forestieră au fost prezentate de ministrul Mediului. Acesta a explicat că vânătoarea a fost legală, că Ministerul nu are nicio informație legată de existența ursului Arthur.

ADVERTISEMENT

Potrivit acestuia, animalul ucis era unul periculos și departe de a fi cel mai mare din țara noastră. Cercetările în cazul ursului din Ojdula au fost finalizate de echipele de control. Asociația de vânători a cerut mai multe recoltări, iar din trei dosare, două au fost respinse.

Ministrul Mediului a precizat că rapoartele au fost cerute de DNA și de Procuratură, din acest motiv nu se pot da foarte multe detalii. „Din aceste rapoarte concluzionăm că s-a aprobat recoltarea de urs brun în baza ordinului care aproba cele 140 de exemplare de intervenție și în baza aprobării care s-a emis de minister”.

ADVERTISEMENT

„Ursul a fost recoltat la 22 de zile distanță de la ordinul de derogare. Seară se seară s-a urmărit modul în care ursul intră în gospodării sau intră în localitate. Trebuie să asigurăm punerea cu celeritate în executare în astfel de cazuri pentru că sunt cazuri de forță majoră. În 13 martie a avut loc recoltarea, de către un cetățean străin, prințul, documentele depuse de către această persoană cu cetățenie austriacă au fost verificate, a avut autorizație de vânătoare și permis de port armă și legea a fost respectată,” a adăugat.

Tanczos Barna a explicat că ursul a fost vânat la aproximativ 200-300 de metri de primele case, în afara perimetrului protejat. Nu există nici imagini, nici materiale video cu animalul care provoca stricăciuni, derogarea fiind dată prin proces verbal, chiar dacă existau 22 de procese verbale pentru pagubele create.

ADVERTISEMENT

„Sunt 22 de procese verbale de pagubă în localitatea respectivă. 8.01.2021 ultima sesizare. Derogarea a fost dată pe data de 17.02.2021. Nu avem poză cu ursul care cobora în localitate. S-a dat aprobare pentru un exemplar și a fost extras un exemplar. Căutăm acum dovada indentificării ursului Arthur. Nu există film sau poze. Se spune că ursul venea în cursul serii. Este doar proces verbal. Nu există poze în perioada de monitorizare. Există doar după ce a fost recoltat,” a declarat demnitarul.

De asemenea, ministrul a precizat că instituția pe care o conduce nu deține informații cu privire la existența ursului Arthur: „la ministerul Mediului nu am găsit rapoarte de monitorizare, până în momentul apariției acestor informații în presă, ministerul nu a deținut nicio informație cu privire la existența ursului Arthur,” a adăugat.

ADVERTISEMENT

În plus, Tanczos Barna a menționat și că a cerut realizarea unui test ADN, probele prelevate de la ursul ucis vor fi comparate cu cele de la asociațiile de monitorizare, dar și fotografii cu urși, pentru a vedea dacă în fotografia cu ursul ucis ar fi este chiar Arthur.

Demnitarul a specificat și că nu era cel mai mare urs de la noi din țară: „el avea 593 de puncte și din câte știu ursul lovit de o mașină la Sovata avea 620 de puncte. Avem o populație superbă de urși bruni, am văzut poze superbe, în România există urși mult mai mari decât 593 de puncte.”


Știre inițială

Marți, 11 mai, ministrul Barna Tanczos va susţine o conferinţă de presă la sediul instituției, conform unui comunicat al Departamentul de Comunicare.

Un subiect aflat pe ordinea de zi a întâlnirii cu presa de la ora 15:00 este reprezentat de ”concluziile raportului de control în cazul ursului de la Ojdula, judeţul Covasna”.

Ministrul Mediului prezintă marți raportul privind uciderea ursului Arthur

În momentul apariției în spațiul public al acestui caz, Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat, că este ”extrem de complicat” să se stabilească dacă ursul ucis de prințul austriac este cel pentru care acesta primise derogare de la Ministerul Mediului.

De asemenea, ministrul Mediului a mai spus că există suspiciuni cu privire la exemplarul împușcat.

”Am avut mai multe cereri de intervenție de extragere de la acea asociație. Din trei solicitări, una a fost aprobată. Am demarat un control, nu știm încă, nu avem rezultatul controlului. Un lucru este cert, acolo sunt mai mulți urși problemă.

Documentațiile nu au fost complete, motiv pentru care doar o solicitare din trei a fost aprobată. Din materialele apărute, am văzut că anumite exemplare creează încă probleme”, a declarat ministrul Mediului, pe 5 mai.

Cazul, în atenția DNA și a Comisiei Europene

În această săptămână, procurorii DNA au intrat pe fir şi au demarat o anchetă penală în urma scandalului ce a revoltat întreaga Românie.

Procurorii DNA au început o anchetă in rem cu privire la împușcarea ursului Arthur. Procurorii au suspiciuni privind fapte de abuz în serviciu cu obținerea de foloase materiale pentru sine sau altul. Deocamdată dosarul nu vizează o persoană anume, iar procurorii au nevoie de timp pentru a aduna documente.

Cazul ursului ucis în Covasna a intrat și în atenția Comisiei Europene. Comisarul european pentru mediu, Virginijus Sinkevicius, a declarat luni că analizează acuzațiile care vin din partea unor ONG-uri potrivit cărora un prinț din Liechtenstein a ucis un urs de talie mare în România într-o partidă de vânătoare de trofee care ar fi avut loc într-o arie protejată.

ONG-urile de mediu acuză că prințul Emanuel von und zu Liechtenstein a venit în România în martie și a împușcat un urs brun de 17 ani într-o arie naturală protejată, sub pretextul că avea o derogare, care însă fusese dată însă pentru eliminarea unui alt urs.

Vânătoarea pentru trofee este ilegală în România, iar urșii bruni sunt protejați prin directiva UE referitoare la habitate, care interzice vânarea de animale sălbatice în afara unor circumstanțe excepționale, potrivit Digi24..

ADVERTISEMENT