News

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, contestă planul UE de protejare a pădurilor: ”În România sistemul e bine reglementat”

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, se situează în opoziție cu politica UE de protejare a pădurilor. Acesta spune că în țara noastră sistemul e bine reglementat.
19.07.2021 | 13:30
Ministrul Mediului Tanczos Barna contesta planul UE de protejare a padurilor In Romania sistemul e bine reglementat
ADVERTISEMENT

Poziție controversată a Ministrului Mediului în chestiunea pădurilor. Tanczos Barna contestă planul UE de protecție a acestor arii forestiere în țara noastră.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, în opoziție față de planul UE de protejare a pădurilor

Recent, oficialul Guvernului român a anunțat, în presa maghiară, că nu e de acord cu noua propunere de strategie a Comisiei Europene privind gospodărirea pădurilor.

ADVERTISEMENT

În acest sens, Barna a semnat, alături de alți 10 miniștri din UE, printre care cei ai Austriei, Ungariei, Poloniei, Franței sau Germaniei, o scrisoare către Frans Timmermans, vicepreședintele Comisiei Europene pentru Acordul Verde European, în care este criticată strategia forestieră planificată a UE.

În interviul acordat presei de la Budapesta, Tanczos Barna spune că nu e de acord cu strategia Comisiei Europene și susține că ”sistemul de gospodărire a pădurilor din România e bine reglementat şi sever”.

ADVERTISEMENT

”Atunci când este elaborată o astfel de strategie, trebuie luate în considerare jurisdicţia statelor membre, principiul subsidiarităţii şi chestiunile practice privind diversitatea pădurilor şi exploatarea sustenabilă.

Nu au avut loc consultări în cadrul Comisiei permanente pentru păduri şi nici cu statele membre ale UE, iar proiectul nu a fost elaborat în comun. Solicităm să dezbatem strategia privind pădurile”, a spus Tanczos Barna în publicația Magyar Nemzet, scrie Digi24.

ADVERTISEMENT

Poziția membrului Guvernului Cîțu vine după ce Comisia Europeană a adoptat pe 16 aprilie noua strategie forestieră a Uniunii Europene pentru anul 2030. Noua strategie face parte din pachetul mai larg prevăzut de Acordul verde european (Green Deal).

ONG de mediu: ”Aceasta este exact poziția industriei forestiere”

ONG-ul Agent Green critică poziția ministrului român, pe care îl acuză că susține demersurile celor din industria forestieră.

ADVERTISEMENT

”Ministrul Tanczos Barna a semnat o scrisoare inițiată de Austria prin care încearcă sabotarea ambițioasei strategii forestiere Europene. Mai precis, Ministrul Mediului a semnat scrisoarea prin care se cere ca strategia Europeana de păduri să aibă ambiții reduse pe parte de protecție a biodiversității, monitorizare si planificare.

Această poziție reprezintă întocmai poziția industriei forestiere și nu este de înțeles de ce Romania a semnat aceasta scrisoare, având in vedere ca în România există deja prevederi clare pentru amenajamente silvice si pentru monitorizarea pădurilor prin IFN si SUMAL”, spun cei de la Agent Green, care postează și conținutul scrisorii.

Totodată, oficialul român a mai spus pentru presa din Ungaria că protejarea pădurilor reprezintă o povară financiară pentru un stat membru deoarece în momentul în care se interzice exploatarea unei păduri sunt îngrădite drepturile proprietarului, iar în acest caz trebuie acordate despăgubiri.

ADVERTISEMENT