News

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, nu vrea un program Rabla pentru biciclete: „Este o cultură, nu depinde de bani”

Tanczos Barna, ministrul Mediului, a afirmat că extinderea utilizării bicicletei nu depinde de implementarea unui program de genul Rabla, ci de construirea infrastructurii necesare.
06.06.2021 | 15:43
Ministrul Mediului Tanczos Barna nu vrea un program Rabla pentru biciclete Este o cultura nu depinde de bani
ADVERTISEMENT

Tánczos Barna crede că utilizarea pe scară largă a bicicletei nu ar fi stimulată printr-un program Rabla pentru biciclete deoarece acestea nu sunt obiecte foarte scumpe, iar motivația trebuie să fie alta decât cea pecuniară.

Mult mai presantă este nevoia de a construi infrastructura care să asigure utilizarea bicicletei în condiții de siguranță în circulație.

ADVERTISEMENT

De asemenea, ministrul Mediului a invocat și mentalitatea care trebuie inculcată populației de a încerca să polueze cât mai puțin și să utilizeze mijloace de transport ecologice.

„Autostrada” pentru biciclete, construită prin PNNR

Este nevoie de susţinere pentru mersul pe bicicletă, dar achiziţionarea bicicletei nu depinde neapărat de un program Rabla, nu depinde neapărat de o finanţare din partea statului, bicicletele nu sunt mijloace de deplasare foarte scumpe”, a declarat Tánczos Barna, la emisiunea Insider Politic pe la Prima TV.

ADVERTISEMENT

Ministrul chiar a evocat „o cultură” a utilizării acestui mijloc de transport. „Mersul pe bicicletă este o cultură şi nu depinde neapărat de bani. Depinde de atitudinea personală a fiecăruia, de modul de viaţă şi de acţiunea prin care putem reduce poluarea”, crede ministrul.

Un obstacol important este reprezentat însă de lipsa pistelor amenajate, atât în orașe, cât și între localități. Tánczos Barna a dat exemplul pistelor din București care rămân puțin utilizate deoarece sunt scurte și nu au legături între ele.

ADVERTISEMENT

Primăria trebuie să vină şi să schimbe faţa oraşului şi în Bucureşti, şi în alte zone şi că construiască noi piste de bicicletă pentru a crea infrastructura necesară de a creşte alternativele de deplasare. Este nevoie în acelaşi timp, de piste biciclete în afara oraşelor, care să lege comunităţi, care să lege oraşe, sate între ele şi aici Ministerul Mediului are deja în derulare un program prin AFM de susţinere a construirii pistelor de biciclete”, a spus ministrul.

El a menționat că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă menționează construirea unei „autostrăzi” EuroVelo care ar trebui să conecteze România cu infrastructura europeană destinată bicicletelor.

ADVERTISEMENT