News

Ministrul Muncii, despre salariile bugetariilor: “România noastră în materie de salarizare e anormală”

20.04.2021 | 22:25
Ministrul Muncii despre salariile bugetariilor Romania noastra in materie de salarizare e anormala
ADVERTISEMENT

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a oferit marți, la Digi24, o analiză asupra salariilor bugetariilor, declarând că: “s-au creat numeroase anomalii, aceasta este România noastră în materie de salarizare”.

În urmă cu o săptămână, Turcan a declarat că sporurile bugetarilor vor reflecta realitatea salarială, ele nemaiputând să reprezinte mai mult de 20% din salariul de bază, dar subliniind că niciun salariu din educație și sănătate nu va scădea.

ADVERTISEMENT

PSD a anunțat în urmă cu mai multe zile că va depune o moțiune simplă împotriva Ministrului Muncii, acuzând-o că nu este conștientă de ceea ce votează.

Ministrul Muncii, despre salariile bugetariilor: “Sunt multe anomalii în România”

“Avem sistemul public de pensii în care avem etapa de evaluare, ulterior vom veni cu o recalculare a tuturor pensiilor, astfel încât să reducem inechitățile, iar cele mai mici să crească mai repede decât cele mai mari, reducând decalajele deranjante.

ADVERTISEMENT

În materie de pensii speciale trebuie să găsim acele variante prin care să le apropiem de partea de contributivitate, inclusiv în sistemul judiciar.

Orice inechitate în sistemul de pensii a dus la procese și plăți din urmă. În momentul în care am intrat în mandat, a trebuit să plătim două milioane de lei salarii ale unor foști angajați ai ministerului, drepturi câștigate în instanță.

ADVERTISEMENT

Avem situații în care un consilier superior grad cinci dintr-un consiliu local are salariu mai mare decât un consilier superior grad cinci dintr-un minister, ceea ce e anormal.

Un consilier dintr-un consiliu județean are salariu mai mare cu 2000 de lei decât un alt consilier în alt județ, la aceeași pregătire și pe același post, asta este România noastră în materie de salarizare”, a declarat Raluca Turcan la Digi24.

ADVERTISEMENT

Raluca Turcan, despre pensiile magistraților: “Trebuie să nu fie pensia mai mare decât salariul”

“Am salutat faptul că toți șefii, toată conducerea sistemului judiciar, a fost la masă cu Ministrul Justiției pentru a discuta despre pensiile din acest sistem.

Modificări legislative se pot opera pentru a aduce sistemul de pensii speciale cât mai aproape de partea de contributivitate. Pensiile trebuie să fie cât mai aproape de salariu, dar să nu îl depășească, e un principiu de bază. Orice forțare de eliminare a lor s-a dovedit neconstituțională.

Pe mine nu mă interesează să mimez echitatea în sistemul de pensii. Al doilea principiu este că în sistemul judiciar, oamenii intrând în sistem pentru anumite facilități, în momentul în care aud că se produce o modificare, vor fi tentați să plece din sistem.

De la Înalta Curte au plecat deja cinci oameni din sistem, iar acest lucru nu este unul bun și de aceea trebuie să analizăm cu mare atenție.

În sistemul judiciar au fost create multe anomalii: există perioade în care contributivitatea a fost minimă, iar această anomalie își pune amprenta asupra sistemului judiciar, în care oricum principiul raportării pensiei la ultimul salariu în plată nu este unul just”, a adăugat Turcan.

ADVERTISEMENT