News

Ministrul Muncii, despre situația banilor pentru asistenții și însoțitorii persoanelor cu dizabilități

24.04.2019 | 17:53
Ministrul Muncii despre situatia banilor pentru asistentii si insotitorii persoanelor cu dizabilitati

În timpul discuțiilor de miercuri din Parlamentul României, deputatul PNL Dan Vîlceanu a ridicat problema banilor pentru asistenții și însoțitorii persoanelor cu dizabilități. Mai multe primării din țară au fost nevoite să concedieze aceste persoanele care ocupau aceste funcții, deoarece nu au mai fost bani pentru a se face plățile. Din 2019, cheltuielile pentru personalul din astența socială au trecut de la bugetul central la cel local, așa că administrațiile din teriroiu nu au mai avut fonduri pentru acest gen de servicii.

Ministrul Muncii spune că au fost prevăzuți bani pentru asistenții și însoțitorii persoanelor cu dizabilitități

În timp ce ministrul Muncii spune că sunt bani prevăzuți în buget pentru persoanele asistenți și însoțitori ai celor cu dizabilități, situația în teritoriu arată cu totul și cu totul altfel. Liberalul Dan Vîlceanu a explicat ce se întâmplă în cele mai multe cazuri, ajungându-se la situații dramatice.

”România a ajuns într-un punct în care cei mai suferinzi dintre români au ajuns să plătească incompetenţa şi cinismul acestei guvernări. Am ajuns în situaţia în care asistenţii şi însoţitorii persoanelor cu dizabilităţi în multe localităţi din România sunt concediaţi pentru că începând cu acest an cheltuielile cu asistenţa socială trec din sarcina bugetului central în sarcina bugetelor locale şi sunt foarte multe localităţi din ţară în care aceste persoane sunt concediate pentru că primăriile nu au bugetul să plătească aceste sume. Gândiţi-vă ce se întâmplă cu o persoană care este nedeplasabilă, este în scaunul cu rotile sau, mai grav, la pat şi rămâne fără persoana care să o îngrijească. Sunt copii, de exemplu, cu autism sau cu sindrom Down care au ca asistenţi părinţii şi, practic, vor trăi doar din indemnizaţia de handicap pe care aceşti copii o primesc, părinţii nemaiputând primi această indemnizaţie.”, a declarat liberalul Dan Vîlceanu la Parlament.

Marius Budăi susține că nu știe ce se întâmplă cu banii pentru persoanele care sunt însoțitori sau asistenți pentru pacienții cu handicap
Marius Budăi susține că nu știe ce se întâmplă cu banii pentru persoanele care sunt însoțitori sau asistenți pentru pacienții cu handicap

De cealaltă parte, ministrul Muncii, Marius Budăi, susține că nu ar trebui să fie nicio problemă cu banii pentru persoanele asistenți sau însoțitori pentru pacienții cu dizabilități. Banii au fost cuprinși în buget, iar problema nu stă aici. Dar, ministrul recunoaște senin că… nu știe ce se întâmplă cu aceste sume, de ce nu ajung la cei care le merită.

”Am aflat şi eu ieri de acest eveniment neplăcut. Am mai citit încă o dată legea bugetului de stat şi nu înţeleg acest gest. Cu siguranţă, fondurile sunt asigurate. Sunt precizări şi de la Ministerul Finanţelor pentru această problemă. Chiar nu înţeleg care este situaţia.(..) . Eu ştiu doar atât, că legea bugetului de stat prevede sume pentru plata acestor însoţitori”, a spus ministrul Muncii, potrivit Realitatea.net.