Au fost ani grei pentru cei care au ocupat funcția de ministru al muncii în România. Indiferent de culoarea politică, aceștia au terminat puși la zid și gafele s-au ținut lanț din momentul în care au preluat mandatul. Fie că s-au întrecut în perle legate de domeniul în care activau sau au comis-o serios în discursuri, mai toți au punctat într-un clasament neoficial al greșelilor.
Ultima pe listă, Raluca Turcan a avut mai multe sincope. Astfel, de curând, aceasta a avut nefericita inspirație de a-i ura “La mulți ani!” baronului Samuel von Brukenthal, fondatorul muzeului din Sibiu, de ziua sa de naștere. Doar că ziua cu pricina a avut loc în urmă cu 300 de ani. Turcan a încercat să explice că urarea a venit de la echipa care se ocupă de pagina sa de Facebook.
De asemenea, în urmă cu doar câteva zile, Raluca Turcan a afirmat că, din postura unui pensionar, s-ar bucura “că statul se zdrobește să găsească soluţii”. În mod evident, oficialul liberal a dorit să transmită că statul “se zbate”.
Nu se termină aici lista Ralucăi Turcan și cuvintele sau expresiile folosite în mod eronat. Astfel, atunci când s-a referit la activitatea sa în minister, ministrul muncii a ținut să precizeze că „sunt full-option în proiectul de ministru”. Din păcate pentru ea, termenul corect în enunț era “full-time”.
În urmă cu doar câteva ore, Raluca Turcan a oferit o nouă perlă intens comentată pe rețelele de socializare și nu numai. Invitată într-o emisiune TV și întrebată dacă poate avansa o estimare privind evoluția prețurilor energiei, aceasta a afirmat că nu are “o lampă a lui Aladin” pentru a face previziuni.
Declarația a stârnit hohote de râs, Turcan dorind, probabil, să se refere la un glob magic, obiect care i-ar putea indica evenimente ce se vor petrece în viitor. De altfel, sensul expresiei “Lampa lui Aladin” este acela de a descrie capacitate supranaturală a cuiva de a înfăptui rapid lucruri măreţe. Culmea, aceasta este folosită aproape de fiecare dată cu o conotație ironică.
Și predecesoarea ei, Violeta Alexandru a avut parte de câteva momente intens comentate. Astfel, la puțin timp după ce a preluat mandatul, liberala a declarat că va face o serie de modificări la Legea pensiilor. Concret, fostul președinte al PNL București dorea ca românii să-și poată cumpăra vechime în muncă.
Toate bune și frumoase, numai că, această prevedere exista deja în Legea pensiilor și urma să se aplice din septembrie 2021. A fost taxată serios de social democrați care i-au atras atenția că ei sunt cei care au inițiat prevederea.
Mai mult decât atât, Violeta Alexandru a avut și o altă declarație prin care a agitat spiritele. Aceasta a transmis că românului nu prea îi place să muncească. „Mulţi dintre cei care sunt aproape de vârsta pensionării îşi pun problema să se pensioneze cât mai devreme.
Există o tendinţă în societatea românească de a munci cât mai puţin şi cred că trebuie o justă măsură pentru a da, într-adevăr, posibilitatea celor care doresc (să muncească după împlinirea vârstei actuale de pensionare, n.r.), dar în acelaşi timp de a ţine cont de o tendinţă pe care o văd şi eu în societate, de aceea nu mă grăbesc să iau decizii în lipsa unei discuţii”, a precizat Violeta Alexandru.
Pentru Lia Olguța Vasilescu limbile străine au reprezentat un test aparte. Pe când era ministru al muncii, actualul primar al Craiovei a vorbit în limba franceză la deschiderea sesiunii Comisiei ONU pentru condiția femeii, eveniment desfășurat la New York.
„Este o nevoie puternică pentru autonomizarea economică e femeilor şi fetelor, în vederea implementării obiectivelor de dezvoltare durabilă până în 2030.
Discriminarea directă şi indirectă şi segregarea de pe piaţa muncii (în loc de marché du travail, adică piața muncii, cum era corect, s-a auzit marché du tramvai, care înseamnă mersul tramvaiului – n.r.) sunt principalii factori care conduc, din nou, la decalajul veniturilor femeilor şi bărbaţilor”, spunea Lia Olguța Vasilescu.
Clipul s-a viralizat instantaneu și comentariile au curs gârlă pe rețelele de socializare. Nu au fost singurele imagini de acest gen. Lia Olguța a avut probleme și în limba engleza atunci când a citit un text despre femeile din România şi despre modul în care acestea sunt integrate pe piaţa muncii.
Culmea, chiar și limba română i-a jucat feste fostului ministru. Aceasta i-a acuzat pe Monica Macovei şi pe Cristian Preda că sunt trădători de neam, însă a scris cu cratimă: „ne-am“. A revenit și a modificat textul.
Dragos Pîslaru a fost și el pe prima pagină a ziarelor după ce a transmis că nu știe câți bani încasează ca ministru. „Ca și consilier, fără să am o cifră exactă, este undeva la 5.100-5.200 de lei net, iar ca și ministru trebuie să recunosc că nu știu. Vă mărturisesc că nu a fost prima mea procupare să aflu cât e, dar am înțeles că datorită unei persoane politice importante din vechiul guvern grila aceasta este una specială”, a spus Dragoș Pîslaru.
Europarlamentarul Rovana Plumb și ea trecută pe la Ministerul Muncii a devenit ținta ironiilor după ce a sustinut în discursul din deschiderea Școlii de Vară a femeilor din PSD, că România are “primul femeie prim-ministru”.
“Vă cer să fim în continuare la fel de unite și la fel de puternice, pentru a face lucruri bune pentru România. Nu singure, ci împreună cu cea care este primul femeie prim-ministru al României și primul președinte de partid femeie, Viorica Dăncilă”, declara Rovana Plumb