Într-o apariție televizată de joi seara, Marius Budăi, ministrul muncii, a dat asigurări că pensiile românilor vor crește cu siguranță de la 1 ianuarie 2023.
În acest moment, singura necunoscută, poate cea mai importantă pentru cetățeni, este procentul cu care se vor majora aceste venituri.
Marius Budăi a fost întrebat, la Antena 3, cu cât ar trebui să crească pensiile. Ministrul social-democrat s-a rezumat, într-o primă fază, la a spune că ”Eu nu am să intru într-o licitaţie de procente pe seama nevoii seniorilor noştri”.
Acesta a fost întrebat despre recentele propuneri venite de la Cotroceni și Palatul Victoria în privința unei majorări a pensiilor cu 15%.
Budăi a răspuns: ”rămân rezervat”, adăugând ”să nu ne jucăm cu speranțele seniorilor noștri”.
În ceea ce privește o majorare diferențiată, Marius Budăi a exclus acest lucru. El a explicat că ”nu se pot crește pensiile diferențiat, ar fi neconstituțional”.
Oficialul social-democrat insistă pe o creștere de minim 10%. ”O majorare a pensiilor cu rata inflaţiei ar însemna un plus de 5,1 – 5,2%, pentru că trebuie să ne raportăm la inflaţia din 2021, conform prevederilor legale, şi ar fi prea puţin, de aceea propunerea noastră este de o creştere cu minimum 10%, de la 1 ianuarie”, a declarat, mai devreme, același Budăi, într-un interviu pentru Agerpres.
Săptămâna trecut, de la Bruxelles, Klaus Iohannis a declarat că Guvernul ar trebui să găsească soluții pentru ca atât pensiile, cât și salariile să fie majorate măcar cu rata inflației, care în august a trecut de 15%.
Apoi, și premierul Ciucă a venit cu aceeași variantă. La un eveniment din țară, liderul PNL a afirmat că pensiile s-ar putea majora ”cu 15% sau cu altă cifră” care să acopere inflaţia, începând cu anul 2023.
”Domnul preşedinte a legat acest procent de inflaţie şi afirm că este nevoie ca în continuare să ţinem cont de rata de inflaţie şi consider că pensionarii nu merită să suporte povara inflaţiei, motiv pentru care procentul (n.r. de majorare al pensiilor) poate să fie de 15% sau poate să fie altă cifră.
Toate aceste elemente de analiză le vom realiza în coaliţie cu cifrele de buget pe masă. Avem nevoie de prognoza bugetului pentru anul 2023, trebuie să vedem care este valoarea nominală a PIB-ului în anul viitor şi în felul acesta să putem să ne asigurăm că venim cu decizii care să fie într-adevăr susţinute de buget şi să poată să asigure compensarea creşterii preţurilor la alimente, la bunuri, la servicii”, a declarat Ciucă, într-o conferinţă de presă susținută la Arad, pe 21 octombrie.