News

Ministrul muncii respinge posibilitatea majorării vârstei de pensionare. „Avem alte priorități în România”

Marius Budăi, ministrul PSD al Muncii, a precizat că nu este de acord cu ideea majorării vârstei de pensionare, prioritatea fiind creșterea speranței de viață
29.10.2022 | 14:34
Ministrul muncii respinge posibilitatea majorarii varstei de pensionare Avem alte prioritati in Romania
Marius Budăi, despre creșterea vârstei de pensionare. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ministrul PSD a făcut referire și la o recentă decizie a CCR prin care femeile au posibilitatea să se pensioneze, doar la cerere, la vârsta de 65 de ani dar și cu privire la posibilitatea cumulării pensiei cu salariul.

Împotriva creșterii vârstei de pensionare

Ministrul Marius Budăi s-a declarat categoric împotriva majorării vârstei de pensionare, una din soluțiile vehiculate în spațiul public pentru a ameliora problema finanțării bugetului de pensii, susținând că până la o astfel de decizie prioritatea este creșterea speranței de viață.

ADVERTISEMENT

„Eu am spus foarte clar că nu susţin o majorare a vârstei de pensionare. Eu cred că în România avem cu totul şi cu totul alte priorităţi şi anume să creştem speranţa de viaţă întâi şi mai ales speranţa de viaţă sănătoasă.

Pentru că în România acum e 59 de ani şi şase sau opt luni speranţa de viaţă sănătoasă şi 70 de ani şi şase luni speranţa de viaţă la bărbaţi. Păi se discuta de creşterea vârstei de pensionare la 70 de ani. E cinic, eu nu voi face aşa ceva”, a spus ministrul PSD la emisiunea Insider Politic de la Prima TV.

ADVERTISEMENT

Budăi a vorbit și despre problema cumulării pensiei cu salariul, în cazul salariaților din sectorul public, susținând că este de acord cu acest lucru, însă doar în cazul persoanelor care s-au pensionat la vârsta standard de pensionare.

Aceste declarații vin după ce cu o zi înainte acesta a negat că ar exista un proiect normativ, convenit cu Banca Mondială, prin care în cazul polițiștilor vârsta de pensionare ar urma să fie majorată de la 60 la 65 de ani. Anterior mai multe sindicate din Poliție, printre care și Europol, au susținut că o astfel de decizie privind polițiștii ar determina o situație fără precedent pentru toți angajații din apărare.

ADVERTISEMENT

Problema pensiilor speciale

Ministrul muncii a declarat că impactul pensiilor speciale este doar 0,1% din PIB și că ideea că odată cu eliminarea acestora ar putea fi majorate pensiile de bază este un mit.

„Mint populaţia că s-ar putea, cu economiile făcute de acolo, să se majoreze pensiile celelalte. Impactul bugetar de acolo este de 0,1% din PIB, dacă nu mai dăm oamenilor ăştia niciun leu, nu că să le reducem cheltuiala, niciun leu! Sunt cifre”, a declarat Marius Budăi care a subliniat că adevărata nedreptate vine din faptul că adeseori aceste pensii sunt mai mari decât salariile.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește vârsta de pensionare a femeilor, acesta a susținut că o decizie CCR le dă acestora posibilitatea de a lucra până la vârsta de 65 de ani, însă doar dacă ele decid astfel. Budăi a subliniat că el nu susține introducerea unei obligativități în acest sens.

ADVERTISEMENT