News

Ministrul Muncii respinge revendicările profesorilor: „Nu putem face intervenții la Legea salarizării”

Marius Budăi, ministrul Muncii, a afirmat că lefurile profesorilor sunt la nivelul maxim prevăzut de Legea salarizării, astfel că noi majorări nu pot avea loc până în 2024.
27.05.2023 | 14:06
Ministrul Muncii respinge revendicarile profesorilor Nu putem face interventii la Legea salarizarii
Ministrul Muncii, Marius Budăi/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat, într-o intervenție la Antena 3, că noi majorări de salarii pentru profesori pot fi decise doar prin intermediul unei noi legi a salarizării, a cărei intrare în vigoare este preconizată de la 1 ianuarie 2024, transmite stiripesurse.ro.

Majorările, posibile doar cu o nouă lege a salarizării

Întrebat dacă este posibilă majorarea salariilor profesorilor cu 25%, așa cum au cerut sindicatele din învățământ, Marius Budăi a răspuns: „Înțeleg curiozitatea și nevoia de a informa, dar vreau să vă spun un lucru: n-o să fac o negociere și n-o să arunc niciun fel de alte oferte la televizor. Nu tratăm educația ca la piață: mai pune tu, mai dau eu și vedem unde am ajuns. Le discutăm în cadrul unor negocieri oneste între parteneri.

ADVERTISEMENT

În ce privește revendicarea sindicaliștilor, ministrul a precizat că noi majorări nu pot fi adoptate în acest moment întrucât cadrele didactice oricum sunt cu salariile la nivelul maxim prevăzut în grila de salarizare pentru anul 2022, potrivit Legii 153/2017.

Noi am dat majorări în 2022, știți foarte bine, și acum, la început de an, care au adus cadrele didactice la nivelul din 2022, însă pe această perioadă, dacă am face acest lucru, se pune în pericol atragerea fondurilor din PNRR și atunci ne-am propus aceste măsuri pe care le-am discutat, suntem în dialog, este dialogul nostru cu dumnealor. Asta este situația acum. Nu putem face intervenții la legea salarizării acolo unde nivelul din 2022 este deja acolo”, a spus Budăi.

ADVERTISEMENT

Constrângerile impuse prin Planul Național de Redresare și Reziliență silesc Guvernul să acorde noi majorări de salarii profesorilor doar prin viitoarea lege a salarizării în sectorul public al cărei proiect urmează să fie finalizat în luna iulie, după care adoptarea ei de către Parlament ar trebui să aibă loc în a doua parte a anului.

Am explicat liderilor de sindicat, explic și acum: dumnealor sunt cu grila de salarizare la nivel de 2022. Condiționalitățile din PNRR și faptul că legea salarizării este la reformă în PNRR ne pun în situația ca de acum până la 1 ianuarie, când vrem să intre în vigoare noua lege a salarizării, să nu putem opera modificări asupra anexelor legii, adică să ieșim de peste nivelul de 2022”, a mai spus Budăi.

ADVERTISEMENT

Au crescut salariile în administrație

Singura revendicare căreia i s-a dat curs este majorarea lefurilor personalului nedidactic din învățământ, printr-o ordonanță de urgență care a fost adoptată de către Guvern în cursul zilei de vineri, majorarea fiind de aproximativ 9%.

Însă această mărire nu a vizat doar această categorie de angajați ai statului, printre beneficiari fiind toți angajații din administrație, precum funcționarii din ministere, Parlament și președinție, precum și pe cei din instituțiile deconcentrate.

ADVERTISEMENT

Prin derogare de la prevederile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu data de 1 iunie 2023, salariile de bază ale personalului care ocupă funcțiile prevăzute la Anexa nr.VIII Familia ocupațională de funcții bugetare “ADMINISTRAŢIE” din Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, se stabilesc la nivelul salariilor de bază prevăzute de această lege pentru anul 2022”, prevede unicul articol al ordonanței.

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”