News

De ce nu-i place ministrului muncii scăderea CAS: Crește deficitul la bugetul de pensii. Ce spune Budăi despre recalculare

Ministrul munci nu este încântat de scăderea CAS. În opinia lui Marius Budăi, o astfel de măsură crește deficitul la bugetul de pensii, fenomen care nu este dorit de autotirăți.
22.03.2022 | 00:06
De ce nui place ministrului muncii scaderea CAS Creste deficitul la bugetul de pensii Ce spune Budai despre recalculare
ADVERTISEMENT

Ministrul muncii, Marius Budăi, a vorbit luni despre evoluția pe planul veniturilor în cazul în care coaliţia de guvernare decide reducerea contribuției pentru asigurări sociale (CAS) cu 5%.

Marius Budăi spune că scăderea CAS duce la o creștere a deficitul la bugetul de pensii

La începutul acestei zile, Marius Budăi a fost întrebat dacă este de acord cu reducerea CAS. Oficialul a spus că măsura se va pune în aplicare dacă cei din coaliție cad de acord.

ADVERTISEMENT

În cursul serii, ministrul a detaliat care sunt efectele unei astfel de decizii, iar veștile nu sunt tocmai bune pentru cetățenii din România.

Budăi a afirmat că nu dorește să comenteze din punct de vedere politic propunerea privind scăderea contribuţiei CAS. Pe de altă parte, acesta spune că ”din punct de vedere tehnic”, în mediul privat este posibil ca nu toate salariile să crească.

ADVERTISEMENT

”Ce este sigur, că se va adânci deficitul de la fondul de pensii, asta din punct de vedere tehnic, şi oricum în acest moment nu cred că este de dorit o adâncire a deficitului la sistemul de pensii”, a spus ministrul, la Realitatea Plus. El a mai explicat că această situaţie poate fi o ”dificultate în calea majorării de pensii”.

”Primul efect este – şi m-am uitat cu mare, mare atenţie la ce au spus şi sindicatele, dar şi anumiţi reprezentanţi ai patronatelor din România – că poate părea un măr otrăvit, aşa că e posibil (….) ca anumite venituri să crească, mă refer la veniturile salariale, dar noi ştim cu toţii că, spre exemplu, în privat multe contracte se negociază la valoarea netă, la preţul net al muncii, la salariul net şi acolo nu e sigur că vor creşte veniturile odată cu această scădere.

ADVERTISEMENT

Însă ce este sigur e că se va adânci deficitul de la fondul de pensii, asta din punct de vedere tehnic, şi oricum în acest moment nu cred că este de dorit o adâncire a deficitului la sistemul de pensii. Eu de la coaliţie nu am nicio decizie, aşteptăm decizia coaliţiei”, a declarat Marius Budăi, luni seară, la postul de știri.

Ce spune ministrul muncii despre recalcularea pensiilor

În ceea ce privește recalcularea pensiilor, Marius Budăi anunță că a discutat cu reprezentanţii Casei Naţionale de Pensii şi s-a stabilit ca procesul să continue.

ADVERTISEMENT

”Eu am discutat cu colegii din Casa Naţională de Pensii Publice şi cu cei din ţară şi foarte clar am stabilit împreună cu domniile lor că vom continua acest proces. Noi suntem acum în perioada în care, dosar cu dosar, se introduce în formatul electronic, dosar cu dosar se separă stagiile de cotizare în stagiile de cotizare perioadă contributivă şi stagiile de cotizare perioadă necontributivă sau asimilată.

Noi lucrăm în continuare. Atunci când va fi terminată şi asistenţa tehnică din partea Băncii Mondiale, când vom şti şi care este drumul de urmat cu legea, ce avem sau nu îmbunătăţit, cu siguranţă ne va fi mult mai uşor, pentru că în această perioadă noi în paralel lucrăm, în continuare, la recalculare”, a declarat ministrul muncii, luni seară.

Întrebat dacă sunt șanse ca pensiile să crească, Marius Budăi a precizat că înţelege aşteptările pensionarilor, dar nu poate da un răspuns, pentru că nu există o decizie luată în coaliţie şi nu vrea să ”dezamăgească”.

”Clar este că avem anumite scenarii, avem anumite discuţii, a intervenit peste toate crizele şi criza asta din energie şi ce este acum. Nu sunt scuze.

Eu fac apel la toţi cei care sunt specialişti să găsim împreună soluţii cum să putem discuta o anumită flexibilizare”, a adăugat Marius Budăi.

ADVERTISEMENT