Ministrul Muncii: ”Suspiciuni de trafic de copii în orfelinate. Sunt anchete în desfăşurare”

Există suspiciuni de trafic de copii în anumite orfelinate din România, a declarat ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru. Ministrul Muncii a mai precizat că a primit aceste informaţii de la...
17.07.2016 | 16:56
Ministrul Muncii Suspiciuni de trafic de copii in orfelinate Sunt anchete in desfasurare

Există suspiciuni de trafic de copii în anumite orfelinate din România, a declarat ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru. Ministrul Muncii a mai precizat că a primit aceste informaţii de la serviciile secrete în luna mai, când a preluat mandatul. În acest moment, există anchete în desfăşurare în patru sau cinci orfelinate ”din sudul ţării”.

”Am nişte cazuri în zona de sud-est a ţării în care există suspiciuni de trafic de persoane şi prostituţie legat de instituţiile care găzduiesc copii. E vorba despre instituţiile statului în care există suspiciunea că a existat trafic de copii. Case de copii, orfelinate”, a declarat Dragoş Pîslaru, al Digi24.

Acesta a mai spus că mulţi copii din orfelinatele din România sunt sedaţi cu medicamente puternice care au efecte asemănătoare drogurilor.

”În opinia publică informaţiile vor ieşi după ce vom vedea probele pregătite”, a completat Pîslaru.

Declaraţiile şocante vin la aproximativ două săptămâni după ce şapte angajaţi ai Complexului de Servicii Sociale Sfânta Maria, din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului sector 1, au fost arestaţi preventiv de Tribunalul Bucureşti. Ei sunt acuzaţi de infracţiuni de rele tratamente aplicate minorului, abuz în serviciu şi delapidare.

Numai anul trecut, 1.555 de copii au ajuns în grija statului.

”Există în România 1100 de instituţii publice în care sunt protejaţi copiii care nu sunt îngrijiţi de părinţi. De când ne-am reînfiinţat, efectuăm controale. Noi ne confruntăm cu sesizări care vin de la personal, de la copii sau părinţi relativ frecvent, nu toate de dimensiunea celor menţionate de ministrul Pîslaru, însă am avut şi sesizări de acest gen – traficul -. Le-am sesizat mai departe”, a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului, Gabriela Coman.

Măsurile pe care această instituţie le poate lua în urma unui control sunt legate de sesizarea organelor de cercetare penală care verifică astfel de suspiciuni, a mai precizat aceasta. ”Mai departe, sesizările legate de abuzuri precum legatul copiilor sau violenţă asupra copiilor de către personal sunt sesizate imediat preşedintelui de consiliu judeţean care este angajatorul personalului din aceste centre şi poate să ia măsurile de rigoare”, a completat Coman.

Sursă: www.realitatea.net