News

Ministrul Muncii, un nou anunţ despre pensiile românilor. Ce se va întâmpla cu majorarea ce trebuia aplicată de la 1 septembrie

12.06.2020 | 15:26
Ministrul Muncii un nou anunt despre pensiile romanilor Ce se va intampla cu majorarea ce trebuia aplicata de la 1 septembrie
Violeta Alexandru nu știe cât vor crește pensiile. Foto: Inquam - Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, se teme să avanseze un procent de creștere a pensiilor începând cu 1 septembrie 2020. Cu toate că legea e clară și pensiile ar trebui mărite cu 40%, Alexandru s-a eschivat atunci când a fost întrebată cât de mult vor crește pensiile.

Ministrul Violeta Alexandru nu a putut avansa un procent referitor la majorarea pensiilor

„Creșterea” se va face doar după ce va exista o situație clară rezultată din încasările la buget, crede Alexandru. Cu toate acestea, ministrul a declarat că respectă legea care prevede creșterea punctului de pensie cu 40% de la 1 septembrie, chiar dacă acest lucru nu se va întâmpla, pentru că Guvernul Orban nu are bani pentru așa ceva.

ADVERTISEMENT

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a lăsat să se înțeleagă că pensiile ar putea crește cu 10%, cu toate acestea Violeta Alexandru se ferește să facă predicții.

De altfel, acesta este discursul îmbrățișat de Guvernul Orban atunci când vine vorba de mărit pensii: nimeni nu știe când și cum vor fi majorate pensiile.

ADVERTISEMENT

Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale a pus la dispoziţie Ministerului Finanţelor toate datele pe care le avea, s-a oferit să pună în continuare orice altă dată suplimentară la dispoziţie, în momentul în care Ministerul Finanţelor, pe baza situaţii încasărilor la buget pe care cu siguranţă o va face la sfârşitul lunii iunie, va avea o fundamentare cu privire la aceste scenarii despre care vorbeşte colegul meu, în mod evident că decizia se ia în cadrul echipei, în mod evident ne-o va prezenta. Astăzi când mă întrebaţi nu am această informaţie”, a explicat Alexandru.

Pensiile vor crește, însă nimeni nu știe care va fi procentul creșterii

Pensiile vor crește, însă nimeni nu știe dacă vor crește cu 10% sau cu orice alt procent. „Cred că este inoportun să lansez procente, cea mai bună comunicare pe care acest Guvern trebuie să o facă este pe baza cifrelor şi a situaţiilor rezultate din încasările la buget.

ADVERTISEMENT

Până atunci, ştiţi poziţia mea, noi ne dorim să creştem pensiile, respectiv astăzi când discutăm am o lege în vigoare, până la eventuale schimbări în mod evident respect legea aflată în vigoare. Dacă vor apărea elemente, le va comunica ministrul Finanţelor, aşa cum a fost decis”, a completat ministrul, conform news.ro.

Mai mult, Violeta Alexandru nu știe dacă din 1 septembrie vor fi majorate salariile bugetarilor, conform grilei de salarizare. Guvernul Orban are mari dificultăți de gestionare a bugetului, după ce România a fost blocată timp de 3 luni din cauza pandemiei de coronavirus.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, Opoziția cere vehement ca PNL să mărească pensiile cu 40% și să dubleze alocațiile, sub amenințarea unei moțiuni de cenzură care va da jos Guvernul Orban.

ADVERTISEMENT