News

Ministrul Muncii, un nou anunţ legat de creşterea vârstei de pensionare. “Trebuie mai întâi să creştem speranţa de viaţă în România”

Marius Budăi, ministrul PSD al muncii, a vorbit, luni, din nou, despre chestiunea creşterii vârstei de pensionare în România.
20.03.2023 | 17:31
Ministrul Muncii un nou anunt legat de cresterea varstei de pensionare Trebuie mai intai sa crestem speranta de viata in Romania
Marius Budăi subliniază că PSD se opune creşterii vârstei de pensionare Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a dat luni o declaraţie la sediul central al PSD, în care a subliciat că social-democraţii nu susţin sub nicio formă majorarea vârstei de pensionare în România. El a subliniat că preocuparea majoră ar trebui să fie legată de creşterea speranţei de viaţă sănătoasă.

Până în 2035, femeile ar urma să iasă la pensie la aceeaşi vârstă cu bărbaţi

Marius Budăi s-a declarat surprins de cele trecute în PNRR de negociatorii României, în legătură cu vârsta de pensionare, ministrul considerând că aceştia nu s-au gând la oameni în mod direct, ci au făcut mai mult o analiză tehnică, pe cifre şi procente.

ADVERTISEMENT

“Noi avem tendinţa să discutăm de cifre, să discutăm de seniorii României că sunt patru virgulă nu ştiu cât de milioane, că sunt 5 milioane, că avem atâţia lucrători la atâţia seniori, analiză care sigur că trebuie făcută dar nu discutăm despre oameni într-adevăr şi despre ce simt ei când aud astfel de discuţii şi mai ales când văd demnitari sau foşti demnitari ai statului care  angajează în numele României, practic, ceea ce au muncit o viaţă”, a declarat ministrul Muncii.

Un alt aspect avut în vedere de Marius Budăi este legat de faptul că speranţa de viaţă în Occident este mult mai mare ca speranţa de viaţă în România, iar până când acest decalaj nu va egalat sau, cel puţin, redus, nu ar trebui să se aducă în discuţie chestiunea creşterii vârstei de pensionare.

ADVERTISEMENT

“Noi întâi trebuie să ne ocupăm de speranţa de viaţă a cetăţenilor români şi mai ales de speranţa de viaţă sănătoasă, pentru că nu trebuie să punem (..)  carul înaintea boilor. Haideţi să ne ocupăm de speranţa de viaţă sănătoasă a cetăţenilor români, după care să vedem dacă discutăm despre o eventuală majorare a vârstei de pensionare. Dar în acest moment nu este cazul”, a mai spus ministrul social-democrat.

În plus, Marius Budăi a arătat că obligativitatea din PNRR este pentru a egaliza vârsta de pensionare dintre femei şi bărbaţi la 65 de ani, care să se întâmple, gradual, până în luna ianuarie 2030. “Avem o prevedere în legea deja actuală, Legea 263, după care funcţionăm şi ştiţi foarte bine, anexa 5, care spune că femeile trebuie să ajungă până atunci la 63 de ani.

ADVERTISEMENT

Există o decizie a Curţii Constituţionale, pe discriminare, că femeile pot lucra până la 65 de ani. S-a trecut acest lucru în PNRR până la 2035 de îndeplinit, eventual gradual. Dar nici sub o formă nu susţinem o majorare a vârstei de pensionare peste vârsta de 65 de ani şi considerentele cred că sunt unele obiective”, a mai spus acesta, adăugând că bănuieşte că cei care au introdus acest paragraf în PNRR nu au citit legea.

Într-o primă fază, vârsta de pensionare pentru femei trebuie să ajungă la 63 de ani până în 2030. La ora actuală, legea spune că vârsta de pensionare pentru femei este de 61 de ani şi 9 luni. Totuşi, Legea 263, în vigoare, nu opreşte niciun cetăţean român să lucreze peste vârsta de 65 de ani, dacă doreşte acest lucru, a completat ministrul.

ADVERTISEMENT

“De ce să schimbăm un lucru bun care funcţionează? Nu văd. Doar pentru că unii, din punctul meu de vedere, cei care au scris în PNRR îi urăsc pe cetăţenii români. Dacă vorbim de majorarea unor stimulente, de acordarea unor stimulente celor care vrem să rămână în activitate este foarte bine”, a mai spus Marius Budăi.

ADVERTISEMENT
Deși tatăl ei are o avere de 2,1 miliarde de dolari, Ioana s-a...
Deși tatăl ei are o avere de 2,1 miliarde de dolari, Ioana s-a angajat ca agent imobiliar. A fost dată de gol de mama sa, care a postat o fotografie
Gigi Becali, „incurabil“: a pierdut un proces costisitor, dar dă semne că nu...
Gigi Becali, „incurabil“: a pierdut un proces costisitor, dar dă semne că nu și-a învățat lecția scumpă
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Schema prin care turiştii au fost păcăliţi cu cazări ieftine în Mamaia Nord....
Schema prin care turiştii au fost păcăliţi cu cazări ieftine în Mamaia Nord. Au plătit mii de lei să stea la un hotel care era închis
Gigi Becali, accident rutier în Pipera, chiar în faţa bisericii pe care o...
Gigi Becali, accident rutier în Pipera, chiar în faţa bisericii pe care o construieşte din banii săi
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Gigi Becali, implicat într-un accident de circulație chiar în Pipera. Care este starea...
Gigi Becali, implicat într-un accident de circulație chiar în Pipera. Care este starea patronului FCSB
WhatsApp introduce o funcție senzațională. Totul se schimbă
WhatsApp introduce o funcție senzațională. Totul se schimbă
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția...
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția lui. Este superbă și are siluetă de model! Nașii sunt și ei foarte cunoscuți!
VIDEO. Șoșoacă s-a plâns de câți bani a dat pe un sandvici la...
VIDEO. Șoșoacă s-a plâns de câți bani a dat pe un sandvici la Bruxelles. Cum arată biroul ei din Parlamentul European
Ce zice Marina Almășan despre femeia cu care a înlocuit-o Georgică Cornu, la...
Ce zice Marina Almășan despre femeia cu care a înlocuit-o Georgică Cornu, la o lună de la despărțire? „Mi-e milă de ea, dar se potrivesc…”