News

Ministrul Muncii, vești despre pensiile românilor. Ce se va întâmpla în următorii ani

09.03.2021 | 21:21
Ministrul Muncii vesti despre pensiile romanilor Ce se va intampla in urmatorii ani
ADVERTISEMENT

Raluca Turcan, Ministrul Muncii, a anunțat marți, în direct la B1TV, ce se va întâmpla în următorii doi ani cu pensiile tuturor celor cinci milioane de români, informațiile fiind extrem de importante pentru toți pensionarii.

Turcan a anunțat în urmă cu mai mult de o săptămână că a început reanalizarea tuturor pensiilor din România, fiind vorba de cinci milioane de dosare.

ADVERTISEMENT

Referitor la situația pensiilor, ministrul a explicat în urmă cu câteva zile că cumulul pensie-salariu va fi interzis în sistemul bugetar.

Ministrul Muncii, vești despre pensiile românilor. Ce se va întâmpla în următorii ani

“Datorită faptului că am concentrat foarte tare eforturile pe un subiect sensibil, rezultatele se simt, avem astăzi aproximativ 100.000 de dosare de pensii re-evaluate și pregătite pentru momentul în care decidem formula de recalculare a pensiilor, să fie ușor analizate într-un sistem informatic.

ADVERTISEMENT

Avem 250.000 de pensii de agricultori care sunt în format letric, adică dosar cu șină, acestea sunt de dificultate medie, avem dosare cu foarte mulți indicatori  pentru că oamenii au lucrat în diverse activități și ele trebuie introduse în funcție de fiecare activitate depusă și dosare aflate într-o formă mai accesibilă.

Făcând o extrapolare a cifrei pe care v-am zis-o, într-o săptămână avem 100.000 de dosare reanalizate, într-o lună vom avea 400.000 de dosare, iar în doi ani de zile putem să respectăm angajamentul de recalculare a tuturor pensiilor.

ADVERTISEMENT

Dacă acest demers ar fi fost început în 2019, până acum am fi putut avea 4 milioane de dosare analizate, cu resursele actuale și pregătite pentru spectaculoasele majorări promise în campaniile electorale pe care evident nu aveau de unde să le plătească.

Am făcut un parteneriat cu Inspecția Muncii, am transferat de la Inspecțiile Teritoriale Județene de Muncă oameni care să ajute la acest efort de reanalizare a pensiilor.

ADVERTISEMENT

Oamenilor care fac acum reanalizare li s-a dublat munca: le intră dosare noi, aproximativ 2000 de dosare noi pe lună și acestei munci le-a fost adăugată și munca de re-evaluare.

Vrem să accesăm bani pentru softuri mult mai specializate și de asemenea să angajăm pentru o perioadă determinată oameni care să intre strict pentru acest proces de evaluare.

Nu vor fi plătiți din fonduri publice, ci dintr-un plan de reformă pe care ni-l cere Uniunea Europeană”, a declarat Raluca Turcan la B1TV.

ADVERTISEMENT