News

Ministrul Nelu Tătaru: ”Nu mă gândesc în acest moment la relaxări. Trebuie să vedem cum evoluează focarele timp de 7-10 zile”

20.04.2020 | 19:22
Ministrul Nelu Tataru Nu ma gandesc in acest moment la relaxari Trebuie sa vedem cum evolueaza focarele timp de 710 zile
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, estimează 10.000 de infectaţi de COVID-19 în România la începutul lunii iunie! Sursa FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a afirmat, într-o intervenție la Realitatea Plus, că nu se pune problema relaxării măsurilor de combatere a epidemiei  de COVID-19 câtă vreme numărul infecțiilor este pe o curbă ascendentă. Totodată, Tătaru a negat că Guvernul ar lua în calcul izolarea persoanelor în vârstă în centre speciale.

Relaxarea măsurilor, exclusă înainte de 15 mai

Nu am ajuns în partea de sus a curbei, suntem pe zona ei ascendentă (…) Trebuie să așteptăm 7-10 zile pentru a vedea evoluția focarelor. În acest moment nu  mă gândesc la aceste relaxări”, a declarat Nelu Tătaru, întrebat fiind când ar fi posibilă relaxarea interdicțiilor impuse până acum.

ADVERTISEMENT

Pe mine mă preocupă situația de la secțiile de terapie intensivă și resursa umană pe care o avem în acest moment (…) Urmărim foarte atent creșterea numărului de cazuri, dacă este o creștere progresivă și nu  una accelerată rămânem în scenariul de 10-11.000 de cazuri”, a continuat ministrul.

Tătaru a precizat că eventualele relaxări vor putea fi decise împreună cu mai multe ministere, în cadrul Guvernului, deocamdată fiind excluse în perioada în care ne aflăm în stare de urgență, adică până pe 15 mai.

ADVERTISEMENT

Tătaru neagă carantinarea bătrânilor

De asemenea, Tătaru a negat că Ministerul Sănătății ar intenționa să carantineze bătrânii în  anumite spații pentru a preîntâmpina îmbolnăvirea lor,  deși ministrul a admis că unii specialiști au avansat posibilitatea izolării pe o durată de 8-14 săptămâni a persoanelor în vârstă.

În schimb, se preconizează ca persoanele infectate, dar asimptomatice să fie internate în ”centre-tampon”, în care să fie supravegheate, fără să existe riscul de a-i infecta pe alții.

ADVERTISEMENT

Nelu Tătaru susține că, în pofida creșterii numărului de personal medical infectat, acesta are acum o altă atitudine față de tratarea bolii, mai ales după ce echipamentele de protecție au fost distribuite în număr suficient.

Corpul medical a trecut de atitudinea de teamă odată cu apariția echipamentelor, cu creșterea capacității de testare”, a  spus Tătaru.

ADVERTISEMENT