News

Ministrul polonez al Apărării: Moscova îşi urmăreşte propriile obiective în Siria

Ministrul polonez al Apărării, Tomasz Siemoniak, a declarat, joi, că Moscova îşi urmăreşte propriile obiective în Siria, iar a vorbi despre ralierea Rusiei la coaliţia internaţională,...
01.10.2015 | 18:51
Ministrul polonez al Apararii Moscova isi urmareste propriile obiective in Siria
ADVERTISEMENT

Ministrul polonez al Apărării, Tomasz Siemoniak, a declarat, joi, că Moscova îşi urmăreşte propriile obiective în Siria, iar a vorbi despre ralierea Rusiei la coaliţia internaţională, împotriva grupării Statul Islamic, este prematur, informează agenţia de presă Unian.

“Este greu de spus că Rusia se raliază la coaliţie, deoarece este clar, mai ales în lumina ultimelor câteva ore, că Moscova urmăreşte în Siria propriile obiective, nu pe cele ale coaliţiei internaţionale”, a declarat ministrul polonez, potrivit cotidianului Gazeta Wyborcza.

ADVERTISEMENT

Totodată, oficialul polonez şi-a exprimat speranţa că Rusia şi SUA vor ajunge cumva la o înţelegere în această problemă, “pentru că nu trebuie să aibă loc două intervenţii paralele (împotriva grupării Statul Islamic în Siria)”.

Rusia, Siria, Iranul şi Irakul au înfiinţat, la Bagdad, un centru informaţional de coordonare a luptei împotriva SI. De asemenea, forţele aeriene ruse au început miercuri, potrivit anunţului făcut de Ministerul Apărării rus, atacuri ţintite asupra obiectivelor SI în Siria.

ADVERTISEMENT

În acelaşi timp, unele surse occidentale afirmă că aceste atacuri nu au fost îndreptate împotriva SI, ci a opoziţiei siriene şi că în aceste atacuri ar fi murit deja civili.

Senatorul american John McCain a declarat, joi, că bombardamentele ruseşti lansate, de miercuri, în Siria, au vizat rebeli antrenaţi şi finanţaţi de CIA pentru a lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI), relatează Reuters şi AFP.

ADVERTISEMENT

“Pot confirma cu siguranţă că aceste lovituri aeriene au vizat Armata Siriană de Eliberare sau grupări care au fost înarmate şi antrenate de CIA”, a declarat John McCain, joi dimineaţă, pentru CNN.

La rândul său, Hassan Haj Ali, şeful grupării rebele Liwa Suqour al-Jabal, a declarat, pentru Reuters, că bombardamentele ruseşti din Siria au lovit o tabără de pregătire a rebelilor care au fost antrenaţi de CIA în Qatar şi Arabia Saudită. Hassan Haj Ali a precizat că tabăra aflată în provincia Idlib a fost lovită de circa 20 de rachete în două atacuri diferite.

ADVERTISEMENT

CIA a desfăşurat un program de pregătire sub acoperire pentru grupuri ale rebelilor sirieni, considerate moderate de statele occidentale care au sprijinit revolta împotriva lui Assad.

Sursă: www.realitatea.net

ADVERTISEMENT