News

Ministrul Alexandru Rafila anunță când s-ar putea elimina o parte din restricții. Precizare privind masca

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, vine cu vești bune pentru cetățenii din România. Oficialul spune că o parte din restricții ar putea fi eliminate în debutul primăverii. Masca are însă un statut deosebit.
24.01.2022 | 21:58
Ministrul Alexandru Rafila anunta cand sar putea elimina o parte din restrictii Precizare privind masca
ADVERTISEMENT

România se confruntă cu cele mai ridicate cifre din pandemie în ceea ce privește numărul zilnic de infectări. Săptămâna trecută ne-am apropiat de 20.000 de cazuri în 24 de ore, iar în următoarea perioadă am putea depăși 25.000 – 28.000, conform estimărilor.

În ciuda faptului că vârful valului 5 Omicron încă este departe, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, anunță perioada în care am putea scăpa de o parte dintre restricții.

ADVERTISEMENT

Când am putea scăpa de o parte din restricții. Anunțul ministrului Alexandru Rafila

Conform oficialului guvernului, apogeul valului de infectări va fi atins în intervalul 10 – 15 februarie, apoi numărul cazurilor de infectare va scădea.

Ulterior acestei ameliorări a pandemiei, ministrul Rafila spune că am putea scăpa de mai multe măsuri restrictive.

ADVERTISEMENT

Întrebat despre masca de protecție și pus să emită o previziune privind data la care am putea renunța la ea, medicul a spus că ”aceasta (n.r. purtarea măștii) ar trebui să fie ultima măsură la care să renunțăm”.

”Cred că până la sfârșitul lunii martie vom scăpa de o parte din măsurile restrictive. Și lucrul cel mai important e să avem de această dată o abordare predictibilă a perioadei următoare, nu de la o săptămână la alta.

ADVERTISEMENT

Masca ar trebui să fie ultima măsură la care să renunțăm. Măsurile de relaxare vor fi luate gradual”, a afirmat Alexandru Rafila la Digi24.

Care sunt problemele din valul 5 al pandemiei

Alexandru Rafila a mai spus că în al 5-lea val al pandemiei de coronavirus numărul cazurilor grave de Covid-19 este mai mic decât în valurile precedente. Problema, spune oficialul, este că transmisibilitatea e mai mare și apar focare de infecție în spitale.

ADVERTISEMENT

”Vorbim de focare la personalul medical. Am avut o astfel de situaţie în Bucureşti şi încercăm să găsim soluţii, chiar temporare, pentru continuarea activităţii şi ca pacienţii să aibă acces la servicii de sănătate.

Spre deosebire de valurile anterioare, aici avem 2 diferenţe. E adevărat că proporţia de cazuri grave, care necesită spitalizare sau ATI, e mai mică, dar apar probleme legate de transmisibilitate, care afectează personalul medic sau pacienţii internaţi cu alte boli şi care se infectează în spital.

Nu sunt probleme legate de forme grave ale bolii, dar dacă apar câteva cazuri, trebuie să-ţi continui activitatea şi înseamnă relocarea de personal de pe alte secţii. E o perioadă mai dificilă, care trebuie manageriată de cei care conduc aceste unităţi, cu asistenţă de la DSP şi Ministerul Sănătăţii.

Ne pregătim şi pentru acest scenariu. Lucrurile sunt foarte diverse. Facem tot ce putem în această perioadă, încât să ţinem lucrurile sub control”, a mai spus ministrul la postul de știri citat.

ADVERTISEMENT