News

Ministrul Sănătății a decis! Rezultatele testelor pentru coronavirus vor fi gata în 24 de ore

14.05.2020 | 19:09
Ministrul Sanatatii a decis Rezultatele testelor pentru coronavirus vor fi gata in 24 de ore
ADVERTISEMENT

Rezultatele testelor pentru coronavirus vor fi gata în maximum 24 de ore, conform unui ordin de ministru publicat joi în Monitorul Oficial.

Rezultatele testelor pentru coronavirus, gata în 24 de ore

Testele de tip RT – PCR vor fi prelucrate, așadar, în 24 de ore, în urma unei decizii luate de Ministrul Sănătății Nelu Tătaru. Potrivit deciziei, un rol cheie în coordonarea și monitorizarea testării îl va avea Institutul Național de Sănătate Publică.

ADVERTISEMENT

Conform documentului, INSP va coordona și monitorza la nivel național întreaga activitate de prelevare de probe și testare pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2. Totodată, Institutul va colecta toate datele despre rezultatele probelor și va fi singura instituție abilitată să raporteze date oficiale, conform Digi 24.

Direcțiile de sănătate publică județene sau a municipiului București vor organiza racoltarea și transportul probelor prelevate la unitățile sanitare sau în orice locație unde se efectuează testarea RT – PCR.

ADVERTISEMENT

DSP-urile vor avea un rol cheie în coordonarea testărilor

DSP-urile din toate județele se vor adresa către cea mai apropiată unitate de specialitate care realizează testarea specifică de tip RT – PCR, iar în cazul în care unitatea nu are capacitate de testare, DSP-urile vor lua legătura cu INSP pentru a fi redirecționate probele spre altă unitate, pentru a se asigura că vor fi prelucrate în maximum 24 de ore.

De asemenea, direcțiile de sănătate publică sunt obligate să verifice zilnic raportările realizate pe platforma alerte.ms.ro pentru a raporta INSP numărul de probe repartizate unităților de specialitate. Totodată, vor fi raportate orice probleme identificate, pentru a se asigura că mecanismul funcționează corect.

ADVERTISEMENT

Testele de tip PCR sunt cele mai sigure și lăudate teste în aceste moment. Singurul punct slab, comparativ cu testele rapide, rezultatele acestor teste veneau de multe ori în câteva zile. Existau astfel situații în care oamenii aveau coronavirus, însă nu puteau primi un tratament corespunzător în lipsa unui diagnostic.

Cazurile în care oamenii au murit de Covid-19, după care au venit testele la câteva zile distanță au fost dese și au revoltat opinia publică. Planul lui Nelu Tătaru este ca orice om să afle în timp util dacă este bolnav, sau nu, pentru a fi ajutat de către medici.

ADVERTISEMENT

De asemenea, aflarea rezultatului în 24 de ore ajută cadrele medicale care vor putea lua astfel măsurile corespunzătoare.

ADVERTISEMENT
Tags: