ADVERTISEMENT
News

Ministrul Sănătății, anunț important privind testele cu salivă pentru elevi. Care sunt condițiile revenirii la cursuri

Autor: Robert Cristea | 28.04.2021 | 20:15
Ministrul Sănătății, anunț important privind testele cu salivă pentru elevi. Care sunt condițiile revenirii la cursuri
Ministrul Sănătății, chemat în Parlament. Va clarifica situația privind decesele COVID-19. Foto: Facebook

Ministrul Sănătăţii a declarat miercuri că posibilitatea folosirii testelor cu salivă va fi analizată împreună cu Ministerul Educaţiei. În același timp, Ioana Mihailă a explicat că folosirea testelor rapide antigen clasice, prin exudat naso-faringian, rămâne o opţiune pentru copiii care merg la şcoală şi prezintă simptome.

ADVERTISEMENT

Noul ministru a explicat că specialiștii în Sănătate Publică consideră că rezultatul pozitiv al unei test din salivă necesită confirmare prin retestarea cu test rapid antigen sau RT-PCR.

„Am cerut un punct de vedere de la Institutul Național de Sănătate Publica, legat de temele discutate cu Ministerul Educației Concluziile sunt că testarea cu teste rapide antigen clasice prin exudatul nazofaringian mai rămâne opțiune pentru elevii care merg la școală”, a precizat Ioana Mihailă, conform Adevărul.

Ministrul Sănătății: Rezultatul pozitiv necesită confirmare prin retestare cu test rapid antigen sau RT-PCR

”In ceea ce priveste testarea cu teste din saliva, opinia specialistilor din INSP, si care este concordanta cu recomandarile internationale este ca rezultatul pozitiv al unei test din saliva necesita confirmare prin retestare fie prin metoda RT-PCR, fie a cu test rapid antigen sau PCR.

ADVERTISEMENT

Urmeaza ca impreuna cu Ministerul Educatiei sa luăm decizia de oportunitate cu privire la testarea din salivă pentru elevii care merg la școala”, a declarat ministrul Sănătății.

Ioana Mihăilă a menționat că are o comunicare bună cu Ministerul Educației, iar Ordinul comun, necesar pentru condițiile în care vor fi reluate cursurile săptămâna viitoare, după Paște, va fi finalizat ”azi sau mâine”.

„Suntem în curs de a discuta, când vom avea ordinul comun vom avea și forma finală”, a spus ministrul Ioana Mihăilă. Aceasta a precizat că documentul ”azi sau mâine”.

ADVERTISEMENT

Care sunt condițiile revenirii la cursuri

Ioana Mihăilă a anunțat și recomandările experților de Sănătate Publică pentru reluarea cursurilor după Paște.

„Cei de la INSP au făcut recomandări pentru reluarea cursurilor la clasele speciale și terminale, legate de metode de prevenție: purtarea măștii, aerisirea și păstrarea distanței fizice”, a declarat ministrul Ioana Mihăilă.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 837: 32 pagini + CD. Doar 10 lei!