News

Ministrul Sănătății avertizează profesorii nevaccinați: „Statul nu ar trebui să acopere costurile testării”

Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, crede că, în cazul vaccinarea sau testarea vor deveni obligatorii pentru profesori, costurile testării nu ar trebui suportate de stat.
28.08.2021 | 16:20
Ministrul Sanatatii avertizeaza profesorii nevaccinati Statul nu ar trebui sa acopere costurile testarii
ADVERTISEMENT

Ministrul Sănătății consideră că, dacă autoritățile vor decide că este nevoie ca personalul didactic să fie fie vaccinat, fie testat, costurile testării să fie suportate de profesori întrucât au la dispoziție alternativa gratuită a vaccinării.

Ioana Mihăilă crede că acest lucru  este necesar pentru ca școlile să fie cât mai multă vreme deschise, întrucât cursurile online nu pot suplini prezența fizică a elevilor în sălile de clasă.

ADVERTISEMENT

Aprecierile lui Mihăilă vin la o zi după ce premierul Florin Cîțu a afirmat că se ia în calcul, la nivelul coaliției, ca pentru angajații din sistemul public să fie obligatorie vaccinarea sau testarea periodică.

Vaccinarea profesorilor, pentru ca școlile să rămână deschise

Dacă cifrele se înrăutățesc, este nevoie să intervenim cu măsuri de prevenție și limitare a infecției. Vrem să accelerăm campania de vaccinare pentru că este cea mai eficientă măsură și vrem să ținem școlile cât mai mult deschise. Acestea sunt principiile de la care pornim”, a declarat, sâmbătă, Ioana Mihăilă.

ADVERTISEMENT

Întrebată dacă profesorii care optează pentru testare vor beneficia de gratuitate la efectuarea testelor, Mihăilă a precizat că deja statul asigură testarea gratuită pentru mai multe categorii de persoane, precum bolnavii cronici, însă există și varianta vaccinării gratuite.

Părerea mea personală este că statul nu ar trebui să acopere costurile testării pentru persoanele care au acces gratuit la vaccinare”, a spus Mihăilă.

ADVERTISEMENT

De altfel, ministrul Sănătății a dat de înțeles că este de acord cu ideea premierului Cîțu ca bugetarii să fie vaccinați sau testați periodic.

Statul a făcut eforturi deosebite atât pentru a asigura spitalizarea și concediile medicale pentru cei internați și carantinați și a făcut eforturi pentru a asigura accesul gratuit la vaccinare. Alegerea de a fi vaccinat sau nu ne influențează pe toți pentru că ne riscăm sănătatea atunci când vom veni în contact cu o persoană nevaccinată”, crede Ioana Mihăilă.

ADVERTISEMENT

Măști gratuite pentru elevi

În legătură cu începerea anului școlar, ministrul Sănătății a precizat că se caută soluții pentru ca în unitățile de învățământ să fie distribuite măștile de protecție măcar pentru o parte dintre elevi.

Măștile ar urma să fie luate de la administrațiile locale care nu le-au folosit, însă se caută soluții legislative pentru ca acest lucru să fie posibil. „Noi vom face efortul pentru măști gratuite. Nu știm încă de când vom putea face”, a mai spus Mihăilă.

Ministrul Sănătății a mai cerut populației și cadrelor medicale să semnaleze cazurile în care medici de familie eliberează certificate de vaccinare fictive, unor persoane care nu s-au vaccinat efectiv. Toate aceste cazuri vor fi trimise poliției pentru anchetare.

Premierul Florin Cîțu a afirmat că angajaților statului  ar trebui  să li se impună fie să se vaccineze, fie să se testeze periodic.

Cred că nu doar personalul medical, dar şi personalul din învăţământ şi personalul din MAI, MApN, angajaţii care lucrează pentru Guvern ar trebui ca toţi să fie vaccinaţi sau să fie testaţi”, a declarat Florin Cîțu.

El a spus că va face această propunere în ședința liderilor coaliției de guvernământ care se va pronunța dacă susține sau nu măsura care-i vizează pe angajații din sistemul public.

ADVERTISEMENT