News

Ministrul Sănătății, Cseke Attila, anunță un nou val epidemic în România: „Va veni sigur, din păcate”

Cseke Attila, ministrul Sănătății, crede că este inevitabilă apariția unui nou val al epidemiei de coronavirus din cauza nivelului redus de vaccinare a populației.
21.11.2021 | 20:59
Ministrul Sanatatii Cseke Attila anunta un  nou val epidemic in Romania Va veni sigur din pacate
ADVERTISEMENT

Ministrul Sănătății, Cseke Attila, a afirmat că declinul internărilor la pacienți infectați cu SARS-CoV-2 nu este un motiv de optimism pe termen mai lung deoarece este sigură apariția unui nou val de infectări pentru că imunizarea populației este încă foarte redusă.

Din acest motiv, sistemul medical trebuie să rămână pregătit să se confrunte cu noi perioade în care numărul persoanelor cu Covid-19 care vor avea nevoie de spitale să crească din nou.

ADVERTISEMENT

Afirmația lui Cseke vine după alte opinii similare ale unor experți care cred că țara noastră va avea din nou de suferit din cauza răspândirii pe scară largă a virusului.

„Sistemul medical trebuie să se pregătească”

Chiar dacă suntem pe un trend descendent astăzi în ce privește internările, noi trebuie să fim procedural pregatiți pentru un eventual val următor care, din punctul meu de vedere, la actuala rată de vaccinare, va veni sigur în România, din păcate”, a declarat Cseke Attila, citat de stirileprotv.ro.

ADVERTISEMENT

Ministrul Sănătății a continuat afirmând că este necesar un nivel ridicat de pregătire a spitalelor pentru un alt val pandemic.

Sistemul medical și societatea din România, la actuala rată de vaccinare, trebuie să se pregătească pentru alte valuri. Noi săptămâna viitoare chiar vom avea o videoconferință cu direcțiile de sănătate publică și prefecturi pentru actualizarea, de exemplu, a planului de reziliență pe paturi”, a mai spus Cseke Attila.

ADVERTISEMENT

Varianta Delta Plus, un nou factor de risc

La rândul său, cercetătorul în domeniul medical Octavian Jurma crede că riscul unui nou val de infectări în  România este probabil pe fondul creșterii numărului de cazuri de infectare cu varianta Delta Plus.

Acesta crede că ar trebui evitate măsuri de relaxare între două valuri ale epidemiei, mai ales că valul 4 nici măcar nu a luat sfârșit în România.

ADVERTISEMENT

Jurma a avertizat că pericolul de infectare va crește odată cu reluarea cursurilor în școli și apoi cu un nivel mai mare al mobilității populației pe durata sărbătorilor de iarnă.

Secvențierile virusului efectuate în ultima perioadă indică o prezență din ce în ce mai mare a variantei Delta Plus, fapt care ar putea indica un nou pericol generat de către SARS-CoV-2.

Pentru prima dată, săptămâna trecută, vedem că secvențierile nu sunt 100% cu tulpina ancestrală Delta, ci 20% sunt variante care intră în categoria Delta Plus. Deja, pandemia se pregăteşte să ne ofere o nouă tulpină, care va constitui probabil valul 5. Această relaxare e foarte importantă și toți o dorim, dar trebuie să ne relaxăm în siguranță, să încetăm să revenim la această normalitate care a dispărut”, a declarat Octavian Jurma, într-o emisiune la Digi24.

ADVERTISEMENT