News

Ministrul sănătăţii, despre boala misterioasă care a făcut sute de victime în Congo: “Nu e niciun motiv să speriem populaţia din România”

Boala din Congo nu prezintă un pericol pentru România, conform ministrului sănătății. Sute de oameni s-au îmbolnăvit, iar alte câteva zeci au murit
12.12.2024 | 11:06
Ministrul sanatatii despre boala misterioasa care a facut sute de victime in Congo Nu e niciun motiv sa speriem populatia din Romania
Mesajul ministrului sănătății despre boala din Congo din cauza căreia s-au îmbolnăvit sute de oameni. Sursa foto: hepta.ro

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a explicat că sindromul acut febril, cunoscut și sub numele de „boala X”, este o afecțiune limitată la o regiune izolată din Republica Democratică Congo și nu reprezintă un risc global. Potrivit acestuia, alerta de sănătate este valabilă exclusiv pentru zona în care au fost raportate cazurile.

Ce spune ministrul sănătăţii, despre boala misterioasă care a făcut sute de victime în Congo

În provincia Kwango din Congo, au fost înregistrate peste 400 de cazuri de boală cu simptome precum febră, dureri de cap, tuse, secreții nazale și dureri musculare și articulare. Conform Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), au fost raportate 31 de decese.

Majoritatea cazurilor severe și a deceselor au avut loc în comunități rurale, afectând în principal copii subnutriți, mai ales cei sub 15 ani. Punctul maxim al focarului s-a înregistrat în săptămâna care s-a încheiat pe 9 noiembrie, iar răspândirea bolii continuă.

„Această afecţiune care se pare că este o boală cu transmitere respiratorie a apărut exclusiv într-o regiune izolată din Republica Democratică Congo şi ea nu prezintă în niciun fel caracteristicile unei boli care să pună probleme la nivel global. Alerta de sănătate publică este strict pentru regiunea în care aceste cazuri au fost înregistrate, iar pentru întreaga ţară, pentru Republica Democratică Congo este vorba despre o avertizare de nivel moderat.

Nu se cunoaşte cauza acestei boli, se presupune că ar fi o infecţie virală, o infecţie bacteriană sau chiar o infecţie parazitară. Şi malaria este precizată ca una dintre cauzele posibile de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Prima notificare a fost făcută pe data de 29 noiembrie de autorităţile din sănătate din Republica Democratică Congo, între timp o echipă a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii s-a deplasat la faţa locului, iar primele concluzii pe care le-a tras această echipă au fost că este o afecţiune care are ca şi caracteristici febra la peste 90% dintre persoanele afectate, un sindrom respirator cu tuse, cu strănut”, a spus pentru News.ro Alexandru Rafila.

„Nu putem discuta în niciun fel de o alertă de sănătate”

Conform informațiilor INSP, problemele logistice și lipsa infrastructurii în zonele afectate cresc nivelul de risc pentru comunități. Ministrul Rafila a subliniat că, deși cauza exactă a bolii este încă necunoscută, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a trimis experți în regiune pentru a studia simptomele și a stabili măsuri de intervenție. Regiunile vizate sunt greu accesibile, ceea ce complică livrarea ajutorului medical necesar.

„Ceea ce trebuie să înţelegem este că acele cazuri grave, mortale s-au înregistrat în totalitate la persoane subnutrite. Este clar că discutăm despre o boală care afectează o regiune izolată din Republica Congo unde nu există posibilităţi de diagnostic şi nici posibilităţi de tratament al pacienţilor, iar eforturile pe care organizaţiile internaţionale în frunte cu OMS le fac în momentul de faţă se referă la exact aceste două elemente care să ofere oamenilor din acea regiune capacitatea sau posibilitatea de a fi diagnosticaţi inclusiv din punctul de vedere al agentului patologic şi de a fi trataţi, iniţial cu simptomatice şi dacă se dovedeşte că este un microroganism care răspunde la o medicaţie specifică atunci să poată să fie administrată. 

Nu putem discuta în niciun fel de o alertă de sănătate care să pună pe jar autorităţile din alte ţări pentru că această alertă se referă strict la Congo, iar informaţiile pe care le puteţi regăsi pe site-ul Institutului Naţional de Sănătate Publică, care provin de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii sunt clarificatoare în acest sens”, a mai explicat Ministrul sănătăţii pentru News.ro.

Ministrul a adăugat că această situație nu justifică o alertă de sănătate care să pună în gardă alte state. Eforturile internaționale sunt concentrate pe tratarea pacienților din zonele izolate și pe identificarea cauzei bolii.