News

Ministrul Sănătății, explicații despre ce măsuri se vor aplica la școală. Unde va fi obligatorie masca

Ioana Mihăilă, Ministrul Sănătății, a oferit luni la Digi24 mai multe explicații despre ce măsuri se vor aplica în noul an școlar, spunând unde va fi obligatorie masca de protecție.
30.08.2021 | 21:54
Ministrul Sanatatii explicatii despre ce masuri se vor aplica la scoala Unde va fi obligatorie masca
ADVERTISEMENT

Ministrul Sănătății a explicat în cadrul aceleiași emisiuni faptul că există o ipoteză de lucru conform căreia doar persoanele cu un certificat digital de vaccinare vor putea să meargă la mall, dacă incidența va tot crește.

Mihăilă a declarat în urmă cu câteva zile faptul că statul nu ar trebui să acopere costurile testării pentru profesorii și medicii care nu s-au vaccinat.

ADVERTISEMENT

Ministrul Sănătății, explicații despre ce măsuri de protecție se vor lua în noul an școlar. Unde va fi obligatorie masca

Cosmin Prelipceanu: “La școală numai mască medicală, spuneți dumneavoastră, Valeriu Gheorghiță spune că este bună și cea textilă.”

Ioana Mihăilă: “Nu e problema că nu sunt bune cele textile, e vorba că nu sunt standardizate, ele au o paletă mult mai largă de eficacitate și nu există un standard pe care sunt obligate să îl respecte. Vom permite pentru clasele primare atât măști textile, cât și cele medicale, dar vom obliga portul măștii medicale de la gimnaziu în sus.”

ADVERTISEMENT

Cosmin Prelipceanu: “Măști și pe hol?”

Ioana Mihăilă: “În toate spațiile închise.”

Cosmin Prelipceanu: “Și în sala de sport?”

Ioana Mihăilă: “Până la incidența de 2 la mie recomandarea este fără mască, dar acolo unde se poate activitățile sportive să fie făcute afară. Peste 2 la mie se renunță la activitățile sportive, deci nu vom avea activități sportive cu măști.”

Cosmin Prelipceanu: “Distanță între copii la școală?”

Ioana Mihăilă: “Pe cât se poate, da. Trebuie să transmitem un mesaj, vaccinarea în sarcină este sigură, vedem tot mai mulți copii în secțiile de terapie intensivă, în toate situațiile ei sunt internați cu mama sau cu tatăl, părinții sunt nevaccinați și infectați.

ADVERTISEMENT

Părinții trebuie să se vaccineze, gravidele trebuie să se vaccineze și niciodată nu e prea târziu să vaccinăm copiii peste 12 ani.”

Cosmin Prelipceanu: “Ce părere aveți despre faptul că mulți profesori nu s-au vaccinat?”

Ioana Mihăilă: “Mi se pare trist și îngrijorător că profesorii nu s-au vaccinat. Profesorii și cadrele medicale ar trebui să fie vectorii care să educe populația spre vaccinare.”

ADVERTISEMENT

Cosmin Prelipceanu: “Cât de periculos este să intre la clasă un profesor nevaccinat?”

Ioana Mihăilă: “Este periculos în primul rând pentru sănătatea lui, adulții dezvoltă în continuare mai ușor forme severe, deși vedem și copii internați.

Riscul de transmitere în clasă cu un profesor care poartă mască este semnificativ redus, nu eliminat, dar totuși redus împreună cu ventilația permanentă și cu promovarea vaccinării.

Cred că părinții ar trebui să ceară școlilor situația cu profesori vaccinați și nevaccinați, pentru ca situația să fie transparentă și școlile să promoveze mai activ vaccinarea.”

Cosmin Prelipceanu: “De ce suntem vice-campioni la nevaccinare?”

Ioana Mihăilă: “Probabil că e un cumul de factori: acele cifre ale testelor PISA care ne arată că 43% dintre copiii de clasa a opta nu stăpânesc informațiile elementare despre știință, faptul că a proliferat atât de mult mesajul antivaccinist și nu am folosit rapid mesaje anti-dezinformare e un alt aspect.”

Cosmin Prelipceanu: “Putem spune că în România campania antivaccinistă a avut mai mare succes decât promovarea vaccinului?”

Ioana Mihăilă: “Putem spune că a avut un succes mai mare decât în alte țări, semințele au mers pe un teren mai fertil.”

ADVERTISEMENT