News

Stenograme. Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, luată peste picior de Ludovic Orban: „A candidat în marja de eroare”

Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății din partea USR-PLUS, a fost ironizată de către Ludovic Orban, care a spus desprea aceasta că a candidat „în marja de eroare” la primăria Oradea.
20.05.2021 | 16:14
Stenograme Ministrul Sanatatii Ioana Mihaila luata peste picior de Ludovic Orban A candidat in marja de eroare
Ioana Mihăilă și Ludovic Orban/ Sursa foto: Hepta - Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Afirmația se referă la faptul că Ioana Mihăilă a candidat la ultimele alegeri locale la primăria Oradea din partea USR-PLUS obținând doar 3% din voturile exprimate de orădeni.

Ludovic Orban a făcut această apreciere în cadrul unei ședințe a Biroului Permanent al Camerei Deputaților din 12 mai, ședință la care au asistat și reprezentanții USR-PLUS în acest for.

ADVERTISEMENT

De altfel, în respectiva ședință a trimis mai multe săgeți în direcția formațiunii aliate a PNL invocând posibilitatea ca niciun deputat să nu fie dispus să meargă în deplasări externe alături de reprezentanții USR-PLUS.

Ioana Mihăilă și eșecul de la locale

Ioana Mihăilă a fost ironizată de Orban în contextul în care Biroul Permanent trebuia să aprobe convocarea ministrului Sănătății în plen pentru a da explicații legate de modul de înregistrare a deceselor cauzate de Covid-19. Tam-nesam, Orban a simțit nevoia să menționeze și înfrângerea usturătoare a lui  Mihăilă la alegerile locale din toamna trecută, după cum arată fragmentul de mai jos din stenograma ședinței:

ADVERTISEMENT

Ludovic Orban: La punctul 1, avem o solicitare din partea Grupului parlamentar PSD în cadrul procedurii „Ora Guvernului” în care este invitată doamna Ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă. Domnul Simonis, aveți ceva de spus pe tema asta?
Alfred-Robert Simonis: Mă rog, având în vedere că majoritatea parlamentară respinge constituirea acelei comisii…
Ludovic Orban: (…) între orele 16.00 și 18.00, după… da… fiecare grup parlamentar…
Alfred-Robert Simonis: Ok. Atunci, nu mai avem ce…
Ludovic Orban: E în regulă, da? Supun votului. Cine e pentru? Cine e împotrivă? Cine se abține? Aveți ce aveți cu ministrul Sănătății, tot îl chemați pe ministru. A fost candidată la Primărie la Oradea. În marja de eroare…

„Marja de eroare”  de care vorbea Orban se referă la scorul de 3% obținut de Ioana Mihăilă, plasată abia pe locul 5 la alegerile pentru primar din Oradea:

ADVERTISEMENT

Florin Birta (PNL) – 70,13%
Cseke Attila (UDMR) – 11,39%
Emilian Pavel (PSD) – 7,74%
Zatyko Gyula (PPMT) – 3,72%
Ioana Mihăilă (USR-PLUS) –  3,03%.

De altfel, Mihăilă a obținut mai puține voturi decât lista de consilieri locali ai USR-PLUS, ce a întrunit 3,95% din opțiunile exprimate.

ADVERTISEMENT

Social-democrații acuză USR-PLUS că nu-i ia în deplasări

După ce a fost tranșat subiectul convocării Ioanei Mihăilă, un alt dialog între Ludovic Orban și liderul de grup al deputaților PSD, Alfred Simonis, a avut ca subiect faptul că la o deplasare externă a unor deputați din Comisia juridică au fost selectați doar membri ai USR-PLUS, comisia fiind condusă de un reprezentant al acestei formațiuni, Mihai-Alexandru Badea.

E a doua oară săptămâna aceasta când vedem o deplasare externă exclusiv cu membrii USR. Ieri am avut la Senat o solicitare în sensul acesta, astăzi avem la Cameră. Am vorbit cu colegii din Comisia juridică şi nu i-a întrebat nimeni dacă doresc să facă parte din această delegaţie. Până la urmă această comisie este Comisia juridică a Parlamentului României, a Camerei Deputaţilor, nu a USR şi nu pot să participe la un eveniment în Germania strict membrii unei formaţiuni politice”, a reclamat Alfred Simonis.

Dacă Simonis suspecta reaua voință a președintelui Comisiei juridice, Orban a invocat și o altă posibilitate, anume  ca niciun alt membru al Comisiei să nu fie dispus să meargă în compania celor de la USR.

Ludovic Orban: Nu, dar aici pot fi şi alte explicaţii. Fie nu vrea să meargă nimeni cu USR-ul, …
Alfred-Robert Simonis: Nu a întrebat nimeni.
Ludovic Orban: … fie nu vrea preşedintele…
Alfred-Robert Simonis: Nu i-a întrebat nimeni.

Până la urmă, Biroul Permanent a aprobat deplasarea în componența stabilită anterior întrucât nu mai era timp să se facă modificări deplasarea fiind  programată pentru 17-19 mai.

ADVERTISEMENT