News

Ministrul Sănătății l-a demis pe managerul interimar de la ”Matei Balș”. Anchetă nouă anunțată de Voiculescu

22.02.2021 | 21:18
Ministrul Sanatatii la demis pe managerul interimar de la Matei Bals Ancheta noua anuntata de Voiculescu
ADVERTISEMENT

Ministrul Sănătății l-a demis luni pe managerul interimar al Institutului Matei Balș din Capitală, unitate medicală unde, pe 29 ianuarie, a avut loc un incendiu de proporții soldat cu moartea mai multor persoane. Oficialul Guvernului a anunțat și o nouă anchetă.

Prin intermediul unui comunicat de presă, Vlad Voiculescu a anunțat eliberarea din funcție a managerului interimar al Institutului, medicul Maria Niţescu.

ADVERTISEMENT

Decizia demiterii managerului a fost motivată de multiplele disfuncționalități în gestionarea situației pacienților internați în Pavilionul V al Institutului care au fost transferați în urma incendiului din 29 ianuarie 2021.

Managerul interimar al Institutului Matei Balș a fost demis de ministrul Sănătății

Medicul Maria Nițescu, managerul interimar al Institutului Național de Boli Infecțioase ”Prof. Univ. Dr Matei Balș” din București, a fost demisă, luni, de ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu. Atribuțiile de manager interimar vor fi preluate de directorul medical, dr. Cătălin Apostolescu.

ADVERTISEMENT

Oficialul din fruntea Sănătății a luat decizia demiterii după ce reprezentanții Institutului au comunicat informații contradictorii cu privire la un pacient decedat la Spitalul Județean Ilfov, spunând că nu ar fi fost internat, în timpul incendiului din 29 ianuarie, în Pavilionul V. Ulterior, reprezentanții spitalului au revenit asupra informării.

Totodată, Vlad Voiculescu spune că au fost disfuncționalități și în comunicarea cu Ministerul Sănătății,  privind aprobarea modelului-cadru al contractului de management și a listei indicatorilor de performanță a activității managerului spitalului public.

ADVERTISEMENT

”Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a decis astăzi (n.r. luni) demiterea managerului interimar al Institutului Național de Boli Infecțioase ”Prof. Univ. Dr Matei Balș” din București.

Atribuțiile de manager interimar vor fi preluate, începând de astăzi, de directorul medical dr Cătălin Apostolescu. Decizia este motivată de multiplele disfuncționalități în gestionarea situației pacienților internați în Pavilionul V al Institutului care au fost transferați în urma incendiului din 29 ianuarie 2021 și în comunicarea cu Ministerul Sănătății, conform Art. 6, alin. (1) și (5), al Ordinului ministrului Sănătății 1384/2010 privind aprobarea modelului-cadru al contractului de management și a listei indicatorilor de performanță a activității managerului spitalului public.

ADVERTISEMENT

Ministerul Sănătății a solicitat, în această dimineață, informații cu privire la decesul unui pacient internat în Spitalul Clinic Județean de Urgență Ilfov care, potrivit presei, s-a aflat în Pavilionul V al Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Univ. Dr Matei Balș” în timpul incendiului.

Institutul a răspuns, printr-o notă telefonică, la ora 10.01, potrivit căreia pacientul nu s-a aflat în Pavilionul V în momentul incendiului și nu a fost transferat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Ilfov”, se arată în comunicat.

Anchetă nouă anunțată de Vlad Voiculescu

În paralel cu demiterea, Ministerul Sănătății anunță și demararea unei anchete a Corpului de Control pentru a se verifica modul în care s-a realizat transferul tuturor pacienților de la unitatea lovită de incendiu pe 29 ianuarie.

”La ora 14.17, Institutul a revenit asupra acestei informații și a comunicat Ministerului Sănătății că pacientul s-a aflat în Pavilionul V în timpul incendiului, că a fost evacuat de către personalul medical propriu înaintea sosirii echipajelor de intervenție și că a fost transferat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Ilfov în data de 29 ianuarie 2021, la ora 16.30.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a solicitat demararea unei anchete a Corpului de Control al ministrului care să elucideze modul în care au fost gestionate transferurile tuturor pacienților internați în Pavilionul V al Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Univ. Dr Matei Balș” din București, precum și comunicarea cu toate celelalte autorități implicate”, se mai arată în comunicat.

Medicul Maria Nițescu a preluat șefia interimară a spitalului din Capitală în decembrie 2020 de la Adrian Streinu-Cercel, care a renunțat la funcție pentru a-și prelua mandatul de senator PSD.

ADVERTISEMENT