News

Ministrul Sănătății, mesaj pentru medicii „dezertori”: „La Arad se poate ajunge ca la Suceava dacă nu luăm măsuri”

02.04.2020 | 21:07
Ministrul Sanatatii mesaj pentru medicii dezertori La Arad se poate ajunge ca la Suceava daca nu luam masuri
Tătaru se teme că Aradul poate ajunge ca Suceava. Foto: nelu tataru ministru sanatatii_INQUAM_Photos_George_Calin
ADVERTISEMENT

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a vorbit despre situația de la Suceava și despre riscul ca Aradul să devină un focar de coronavirus.  De asemenea, Tătaru a avut un mesaj pentru medicii „dezertori” care au demisionat în această perioadă de teama coronavirus.

Tătaru, mesaj pentru medicii „dezertori”

Ministrul a explicat că întreaga situație de la Suceava s-ar putea repeta la Arad din cauza managementului defectuos, însă e convins că medicii se vor liniști după ce toate spitalele vor fi dotate corespunzător în lupta cu COVID-19.

ADVERTISEMENT

„Am cerut ca fiecare secție să-și facă un recensământ. O statistică, după aceea vedem cu ce mergem înainte. Avem 324 de pacienți pozitiviați, la Suceava totul s-a făcut greșit. Am cerut reevaluarea pacienților, în măsura în care medicii vor reveni.

Această dezordine a fost girată de fosta conducere a DSP și de managementu defectuos, o realție proastă, a fost flacăra care a dus la neînțelegerea din spital. Nu le spun dezertări ci neparticiparea.

ADVERTISEMENT

Cei de la DSP nu știu dacă știau sau nu, dar nu își făceau treaba. Anchete care și-au pierdut șirul. Să reiei după patru săptămâni primii oameni e cam greu. Vreau să văd în următoarele două săptămâni o evaluare. Vreau să văd măsurile luate în comunitate și la Spital, dar mă aștept la acest lucru peste 2 săptamani. Atunci se vor întoarce și cealaltă parte a celor din Spania”, a explicat Tătaru.

Aradul, ca și Suceava?

Aradul ar putea să devină o nouă Suceava, dacă nu se vor lua noi măsuri.  „E o transmitere locală la Arad, dar nu la nivelul Sucevei, dacă nu se iau măsuri poate ajunge la nivelul Sucevei.

ADVERTISEMENT

Vor face și testările, vor reuși să redea încrederea personalului medical. Am întâlnit peste tot această lipsă de încredere a personalului medical, dar îi asigur că vor avea echipamente de protecție. Pornește de la relațiile încordate, de la lipsă de combinezoane, mănuși, ochelari dar și contextul luptei cu ceva nevăzut.

Noi avem o vocație, probabil acum e momentul când trebuie să arătăm, eu cred că voi reveni la sentimente mai bune. Mă voi asigura că vor avea siguranța, trebuie doar să aibă precauție când consultă. Trebuie să ducem la capăt această bătălie. Scăderea numărului de decese va fi o reușită.

ADVERTISEMENT

În măsura în care păstrăm focare mici, ele se vor stinge în timp. Avem moment când vom mai avea un aflux de cetățeni, ne mai așteptăm ce vine din import, dar țin să dau exemplu bun și Victor Babeș din Timișoara, am vizitat doar să-i felicit. Alt moral, alt tonus, nu au niciun medic infectat, chiar s-au arătat dispuși să meargă să instruiască și să dea exemplu bun.

Voi merge în câteva oraș în săptămâna viitoare. Oamenii având atâta treabă uită să mai raporteze, realitatea locală e o realitate a managerului și una a personalului, trebuie să-i asculți pe toți. Uneori corectezi aducând management nou.

Există câteva focare cu transmitere locală. Vor fi sărbători Pascale diferite față de alți ani, prin izolare. Să păstrăm acea distanțare socială, dacă vrem să ne respectăm familiile, e vorba efectiv de o îmbolnăvire. Cei care n-au nevoie să vină să nu vină. Sau dacă vin să se izoleze. Vor intra pentru carantină în 2 săptămâni.

Sperăm să fie un singur vârf, depinde de cei ce vin din afară. Dacă se respectă izolarea vom avea vârf lin, dacă nu va fi aglomerare de cazuri. Dacă vor fi cazuri grave, critice, vom aglomera terapiile și vom avea și decese. Dacă oamenii au unde se izola singuri vor fi tratați singuri, dacă nu au trebuie să găsim spațiu tampon.

Atâta timp cât vor fi cazați în spital, vor sta ca persoană pozitivă. Cei care nu sunt pozitivi, recomandarea e să fie cazați într-un hotel, ca să nu meargă acasă la familie când lucrează în spital.

Managerii spitalelor de suport trebuie să se pregătească. Să urmărească planul alb, să se aprovizioneze, au început să apară importurile, care e necesaru de halate, combinezoane, să pregăteacă moral angajații”, a explicat Tătaru la Digi 24.

ADVERTISEMENT
Tags: